Produkty w tej gazetce
STREET FOOD - podróż ze smakiem | 21 Katsu €ulry (i Porcje: 1 Składniki: © pierś z kurczaka 120 g ryż jaśminowy 120 g panko MC 100 g mąka uniwersalna ARO 100g jajko ARO 1 szt. szalotka 1 szt. marchewka 1 szt. czosnek 1 ząbek liść laurowy 1 szt. przyprawa curry MC 20 g mleko kokosowe MC 100 ml garam masala 10 g brązowy cukier 10 g sos sojowy 10 ml sok z limonki 20 ml olej rzepakowy ARO 40 ml sól, pieprz do smaku daikon 20 g imbir marynowany 20 g wakame 10 g Z Autor: Tomasz Tracz Sposób przygotowania: 1. 13 14. Cebulę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa smażymy w rondelku z rozgrzanym olejem na małym ogniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy do smażących się warzyw. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, wsypujemy przyprawę curry i całość intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe oraz liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut. Następnie dodajemy przyprawę garam masala, brązowy cukier oraz sok z limontki. Całość przecedzamy na sicie, a powstały sos przekładamy do garnka. Kurczaka oczyszczamy z błonek. Nacinamy w poprzek zachowując krawędź, otwieramy pierś jak książkę tworząc płaski kawałek mięsa. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Do mąki wkładamy pierś kurczaka, żeby z każdej strony była dokładnie pokryta mąką. Przekładamy do rozbitego jajka i dalej do panko. . Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię, na nią wlewamy olej i smażymy kurczaka, aż będzie miał złocisty kolor. . Ryż jaśminowy gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. „ Wakame zalewamy gorącą wodą, aż zmieni kolor oraz objętość. . Daikon drobno siekamy. Gotowego kurczaka kroimy w paski i podajemy z ryżem, imbirem marynowanym, diakonem, glonami wakame i ryżem jaśminowym. JAPONIA
Nazwa | Szczególy |
---|