Produkty w tej gazetce
PIECZONY KARP W MIGDAŁACH Z SOSEM ESTRAGONOWYM ADRIANA MARCZEWSKA OBIAD C: IU «$ ENERGIA || TŁUSZCZ || WĘGLOWODANY || BIAŁKO || BŁONNIK || SÓL j 000 1 porcja || „539, 239 479g || 689 || 289 60 min 4 porcje średni Jaskal | loewiig ZR SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE: » 4 kawałki filetu z karpia (po 150-200 g) » sól, pieprz * 150 g migdałów blanszowanych w płatkach Bakallino * 100 g męki pszennej T480 * 1 łyżka czosnku granulowanego * 4 jajka Moja Kurka rozmiar M + 80 mlcydru * 1 ząbek czosnku » 2 liście laurowe * 100 g masła Mleczna Dolina » 3 gałązki estragonu * 1 pęczek szczypiorku * 1 łyżka musztardy francuskiej Madero * 3 gałązki koperku ©) Karpia umyj, osusz, wyjmij ości z filetów. Oddziel mięso od skóry. Dopraw solą i pieprzem. .. Migdały w płatkach upraż na suchej patelni, aż delikatnie się przyrumienią. . W3 głębszych naczyniach przygotuj kolejno: mąkę z łyżką soli oraz granulowanym czosnkiem; 2 jajka oraz 2 białka dokładnie roztrzepane z szczyptą soli oraz pieprzu; uprażone migdały. „_ Kawałki ryby obtaczaj kolejno w: mące, jajku i na końcu w migdałach i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. .. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180?C 12-15 minut, aż ryba „się zetnie”. .. Cydr zredukuj w małym rondelku razem z ząbkiem czosnku i liśćmi laurowymi, aż zostaną 2 łyżki płynu. . Masło rozpuść i delikatnie przyrumień. . Metalową lub szklaną miskę ułóż na garnku z gotującą się wodą, tak żeby powierzchnia wody nie dotykała jej dna. . Pozostałe 2 żółtka oraz zredukowany cydr (bez czosnku i liści) ubijaj w kąpieli wodnej, aż zacznie delikatnie gęstnieć. Cały czas mieszając, dodawaj powoli roztopione masło, aż powstanie sos o gęstości kwaśnej śmietany. Uważaj, by żółtka się nie ścięły. Gotowy sos od razu przełóż do innego naczynia. 10. Sos połącz z posiekanym estragonem, szczypiorkiem oraz musztardą. Dopraw solą i pieprzem. TI. Karpia w migdałach serwuj z estragonowym sosem i gałązkami koperku. 23 | CZAS NA ŚWIĘTA
Nazwa | Szczególy |
---|