Produkty w tej gazetce
Friecl chicken ma wafllach z syropem klonowym fr= © MARYNATA Składniki: uda kurczaka bez skóry i kości 200 g maślanka pieprz, sól skórka z 1 cytryny sos sriracha 100 ml PANIERKA Składniki: mąka uniwersalna ARO 50 g mąka kukurydziana 25 g papryka wędzona 5 g pieprz cayenne 3 g cynamon 2 g pieprz, sól czosnek w proszku 2 g cebula w proszku 2 g GOR Składniki: mąka pszenna 100 g mąka kukurydziana 100 g mleko 250 ml sól masło roztopione 30 g proszek do pieczenia 10 g syrop klonowy jajka 2 szt. DÓDATKI Składniki: czerwona cebula 20 g miód papryczka chili czerwona 5 g kolendra łodygi 20 g Autor: Tomasz Tracz Sposób przygotowania: Te | STREET FOOD - podróż ze smakiem | 27 |— Uda kurczaka kroimy w szerokie paski i marynujemy w maślance, przyprawach oraz sosie sriracha. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy panierkę, łącząc w misce dwa rodzaje mąki raz wszystkie sypkie przyprawy. W drugiej misce ubijamy dwa jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sriracha. Następnie panierujemy kurczaka. Najpierw w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. Panierowanego kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, obracając co dwie minuty. Smażymy około 7 minut. Do wykonania gofrów łączymy dwa rodzaje mąki ze sobą, dodajemy sodę oraz sól. Jajka łączymy z roztopionym masłem i mlekiem oraz syropem klonowym. Następnie mokre składniki dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. Przy użyciu maszynki do gofrów pieczemy je na złoty kolor. Czerwoną cebulę siekamy na piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Przyprawiamy solą i szklimy przez 3-4 min. Następnie dodajemy miód i dalej smażymy, przez kolejne 4 minuty. Gdy cebula będzie skandyzowana, dodajemy do niej posiekane łodygi kolendry oraz krążki czerwonej papryczki chili. Upieczone gofry podajemy z usmażonym kurczakiem i na wierzch nakładamy skandyzowaną cebulę z kolendrą. STANY ZJEDNOCZONE
Nazwa | Szczególy |
---|