Produkty w tej gazetce
36 KULTOWE DANIA WROCŁAWIA | DOLNEGO ŚLĄSKA womyśąsx Farsz z dyni i jabłek zawinięty w cieniutko rozwałkowane ciasto, całość podana na grubych, ceramicznych talerzach z dekoracją w kolorze kobaltowego błękitu — to dwa symbo- le dzisiejszego Bolesławca, czyli bałkańska pita na słodko oraz stemplowana ceramika. Dyniowo-jabłkowy deser to także jedno z kultowych dań Dolnego Śląska. Po II wojnie światowej Dolny Śląsk przyłączono do Polski, a jego dotychczasowych mieszkańców przymusowo wysiedlano do Niemiec. W wielu przypadkach mogli ze sobą wziąć jedynie najpotrzebniejsze rzeczy: w opuszczonych kuchniach pozostawały garnki, ceramiczne pojemniki na mąkę, cukieri przyprawy podpisane jako „Salz”, „Zucker”, „Mehl” lub „Nelken”. W poniemieckich spiżarniach zostały słoiki Wecka z owocowymi kompotami i konserwami. Znalezione przetwory niejednokrotnie ratowały od głodu nowych osadni- ków, którzy dotarli wtedy na Ziemie Zachodnie. Na miejsce wysiedlonych Niemców przybyli Zabużanie wysiedleni z południowych i wschodnich kresów II Rzeczypospolitej, jak filmowe rodziny Karguli i Pawlaków, oraz poszukujący nowego życia osadnicy z Polski centralnej. Na Ziemiach Zachodnich znaleźli się także przymusowo przesiedleni z Bieszczad Ukraińcy i Łemkowie, w wielu miastach tworzyły się wspólnoty Żydów ocalałych z Holocaustu. Na Śląsk przybywali również Romowie, Grecy oraz Rosjanie: żołnierze Północnej Grupy Wojsk Armii Radzieckiej i ich rodziny. W okolice Bolesławca trafili polscy reemigranci z Bośni, przywożąc ze sobą bałkańskie smakołyki: ich przodkowie wyjechali za chlebem z Galicji jeszcze w XIX wieku. Pod nowym zarządem wznowiły działalność poniemieckie fabryki bolesławieckiej ceramiki. Kultowe dania kuchni Dolnego Śląska to menu, w którym przedwojenne tradycje dolnośląskiej kuchni niemieckiej splatają się z daniami przywiezionymi przez osadników po Il wojnie światowej.
Nazwa | Szczególy |
---|