Produkty w tej gazetce
Ś8 ROLADA Z GOLONKI WIEPRZOWEJ, MUS Z SELERA, KARMELIZOWANA CEBULKA I SOS PIWNY O) DB 180 MINUT SKŁADNIKI: GOLONKA +1 golonka wieprzowa * 4 gałązki tymianku > 300 ml piwa pszennego * sól, pieprz + 1,5 l wody +15 g soli MUS Z SELERA + 4 ziarna ziela angielskiego +» 5 g gorczycy * 2 liście laurowe +3 ziarna pieprzu czarnego * 4 goździki +150 g selera +30 g masła + 300 ml mleka *1g gałki muszkatołowej » sól KARMELIZOWANA CEBULA + 60 g cebuli perłowej marynowanej +30 g masła +15 g cukry czcinowego + 20 ml octu winnego * sól SOS PIWNY +100 g cebuli * 2 ząbki czosnku + 25 g rodzynków suszonych +15 g mąki +50 g masła * 150 ml piwa pszenicznego * sól, pieprz Autor: Jakub Kowalczyk SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki marynaty połączyć, zalać wodą. Gotować przez 3 minut, wystudzić. Golonkę oczyścić, delikatnie wyjąć kość, naciąć, tak żeby powstał w miarę równy płat i zamarynować przez 2 godziny. Osuszyć, natrzeć tymiankiem i pieprzem. Zwinąć w ciasną roladę, zasznurować nicią i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180”C. Piec przez 2 i pół godziny, co 30 minut obracając i polewając wytworzonym sosem. Seler obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dolać mleko i gotować na średnim ogniu, aż seler zmięknie. Zlać nadmiar mleka, resztę przyprawić solą i gałką, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Cebulkę wypłukać w zimnej wodzie, pozbawiając ją nadmiaru octu. Na małej patelni podgrzać masło z cukrem i odrobiną soli, podlać octem i, delikatnie mieszając, podgrzewać aż powstanie karmel. Dodać cebulki i skarmelizować je. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na złoto. Dodać mąkę, lekko wymieszać, Ja kiedy wchłonie tłuszcz, dodać rodzynki i wlać piwo. Dusić na małym ogniu 7 minut, a na koniec zblendować na gładko.
Nazwa | Szczególy |
---|