Produkty w tej gazetce
76 STRUDEL Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI | SOSEM Z ROKITNIKA [UI | 60 MINUT SKŁADNIKI: CIASTO * 275 g mąki pszennej +1 jajko + 90 g mleka kokosowego + 20 g masła + 50 g do posmarowania ciasta * 20 ml soku z limonki » szczypta soli NADZIENIE > 500 g jabłek szara reneta + 500 g gruszek + 60 g orzechów włoskich tuskanych * 20 g migdałów gres + 40 g żurawiny suszonej > 40 grodzynków + 100 g cukru trzcinowego > 50 ml rumu + 20 g miodu gryczanego + szczypta mielonego cynamonu » szczypta mielonego kardamonu SOS + 200 g rokitnika > 100 g cukru czcinowego +100 g śmietanki 30% Autor: Zbigniew Sonik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sok z limonki, lekko ciepłe mleko, posiekane masło, szczyptę soli i krótko zagniatać aż ciasto uzyska jednolitego, gładką i elastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto uformować w kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 40 minut. Rodzynki opłukać, osuszyć, zalać rumem, dodać cukier i wymieszać. Orzechy posiekać, wymieszać z migdałami i uprażyć na suchej patelni. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać w misce z prażonymi orzechami, żurawiną, cynamo- nem, cukrem trzcinowym i mielonym kardamonem. Ciasto na strudel ułożyć na posypanej mąką ściereczce i rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Ciasto powinno być prawie przezroczyste. Posmarować roztopionym masłem i nałożyć farsz, zostawiając trzycentymetrowy odstęp od brzegów. Zrolować strudel, przełożyć go na blachę do pieczenia i posmarować roztopionym masłem. Piec przez około 45 minut w temperaturze 200”C. Na małej rozgrzanej patelni skarmelizować rokitnik z cukrem trzcinowym i zalać zimną śmietanką. Gotować do uzyskania lekko zawiesistego sosu. Gotowy strudel podawać pokrojony w plastry i polany z sosem z rokitnika.
Nazwa | Szczególy |
---|