Produkty w tej gazetce
PLACKI Z KAPUSTY, KIMCHI, (żżjł ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI ŻŃ ADRIANA MARCZEWSKA OBIAD © [161 | © SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE: * V2 główki młodej kapusty » sól, pieprz * 2 młode ziemniaki * l marchew * 100 gkimchi * 1 ząbek czosnku * 1cebula * 2 jajka Moja Kurka, rozmiar M * 1 pęczek szczypiorku * 1 pęczek koperku * 4 łyżki skrobi ziemniaczanej * 4 łyżki mąki pszennej Złote Pola * 250 ml oleju rzepakowego Wybornego * 500 ml jogurtu naturalnego Fruvita » skórka starta z 1 cytryny * 2 papryczki chili * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki R w Kapustę poszatkuj, posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij i osusz ręcznikiem papierowym. „. Obrane ziemniaki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz z nadmiaru soku. . Kimchi posiekaj i odsącz z nadmiaru soku. „. Kapustę, ziemniaki, marchew oraz kimchi połącz w dużej misce z rozdrobnionym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz jajkiem. „. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku i koperku, skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta i mokra. „ Smaż placki na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, na małym ogniu, aż się zrumienią. Następnie odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. .. Wymieszaj jogurt z pozostałym koperkiem (zostaw gałązkę do dekoracji) i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. . Pozostały po smażeniu olej mocno rozgrzej i zalej nim pokrojone w plasterki chili, posiekany szczypiorek oraz ostrą i słodką mieloną paprykę. . Na talerze wyłóż placki i jogurt. Danie polej olejem z przyprawami i udekoruj koperkiem. Surówka z kapusty to idealny letni dodatek do obiadu — do jej przygotowania wykorzystaj pozostałą z przepisu główkę. 23 | CZAS NAFLEKSITARIANIZM
Nazwa | Szczególy |
---|