Produkty w tej gazetce
TRUSKAWKOWE TIRAMISU SZYMON CZERWIŃSKI DESER © [101 | 800 1 porcja 9, 179 16g 24g 039 40 min 6 porcji łatwy zal 3 ca SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE: * 250 g truskawek 1. Truskawki (200 g) przekrój na połówki, wrzuć do garnka + sok z 1 cytryny i zalej sokiem z cytryny. Dodaj łyżkę cukru. Gotuj do * Va szklanki cukru czasu, aż powstanie gęsta — „żelowa” masa truskawkowa. » 3 jajka Moja Kurka, rozmiar M 2. Dokładnie oddziel białka od żółtek i wlej do dwóch * 250 g serka mascarpone misek. Do żółtek dodaj pozostały cukier i ubij mikserem Sottile Gusto na puszystą masę. Następnie dodaj serek mascarpone. * 300 g śmietanki 30% Mleczna Dolina Ubijaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do » 1 łyżeczka ziaren wanilii schłodzenia na czas przygotowywania kolejnych » 1 łyżka żelatyny składników. + 50 mlwody 3. Do miski wlej śmietankę i wsyp ziarna wanilii. Ubijaj, aż * szczypta soli powstanie bita śmietana. „ Żelatynę zalej zimną wodą, aby napęczniała. . Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Napęczniałą żelatynę zalej łyżeczką gorącej wody i wymieszaj (powinna być płynna). Dodaj 2 łyżki przygotowanej wcześniej masy z mascarpone i dokładnie połącz, tak by nie powstały grudki. Całość dodaj do misy z masą i wymieszaj przy użyciu miksera. 6. Masę mascarpone z żelatyną dodaj do bitej śmietany. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Następnie delikatnie, za pomocą szpatułki, połącz ze sobą pianę z białek z gotową masą. 7. Na dno pucharków wyłóż mus truskawkowy i pozostałe połówki truskawek. Następnie wyłóż warstwę kremu i nasączonych espresso biszkoptów. 8. Desery odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. » 1filiżanka espresso uR * 2 opakowania biszkoptów Bonitki Udekoruj truskawkami. IA) 37 | CZAS NA FLEKSITARIANIZM
Nazwa | Szczególy |
---|