Produkty w tej gazetce
Dobrze 0504-16 CESOY<APZU] idzie zakupy spożywcze, to klucz do sukcesu zero waste. Jednak nie ma co się oszukiwać, święta Bożego Narodzenia to taki czas, kiedy puszczają nam wodze kulinarnej fantazji i często przechodzimy samych siebie w liczbie przygotowywanych potraw. Na szczęście istnieją niezawodne patenty, dzięki którym zyskają „drugie — życie” | = co najważniejsze — nie wylądują w koszu. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym daniom świątecznym, których resztki sprawiają problemy w niejednym domu. WIGILIJNE PIEROGI Na szczęście wszystkie pierogi są na tyle wdzięcznym daniem, że idealnie nadają się do mrożenia. Jeżeli zamierzamy podać je z okrasą, postarajmy się nie mieszać z nią wszystkich naraz — zaserwujmy mniejszą porcję, a'w razie Jać Bo 2 NSAZA świąteczne dania, aby się nie zmarnowałyć Radzimy, co zrobić z najpopularniejszymi wigilijnymi potrawami. potrzeby dołóżmy kolejną. Nieokraszone — = NZUCOWACY Tekst: Ola Juszkiewicz, 5 ROZ Klaudia Wiśniewska, e > — pierogi, znacznie łatwiej się mrozi, a potem - rozmraża i podgrzewa. Niezjedzone pierogi wystarczy rozłożyć na tacy lub desce posypanej delikatnie mąką i zamrozić na płasko. Po 24 godzinach najlepiej przenieść je do plastikowego pojemnika i ponownie wstawić do zamrażarki. Staraj się unikać mrożenia w woreczkach foliowych, ponieważ ciasto jest delikatne i łatwo je uszkodzić podczas przeszukiwania zamrażarki. Zamrożone pierogi powinniśmy zjeść w ciągu 4-6 tygodni. KAPUŚCIANE KLASYKI Kolejnymi daniami, których często przygotowujemy za dużo, są świąteczny bigos i gołąbki. Należą one do tej grupy potraw, które z powodzeniem mogą być wekowane — wystarczy je podgrzać, przełożyć do słoiczków i poddać pasteryzacji. Gołąbki w słoiku - przed pesteryzacją należy zalać już gotowym — sosem lub bulionem. Dobrym pomysłem jest wekowanie potraw-w ZZEOOWIE -słoiczkach, które mogą stać się upomink -dla odwiedzających nas podczas Świąt gości. żym Narodzeniu jes sylwester, apo nim karnawał, a takie weki ze Święt zaoszczędzę SE] DEL c: RE SEE H „żew niedługim czasie po — —
Nazwa | Szczególy |
---|