Produkty w tej gazetce
Autorka: Klaudia Wiśniewska, dietetyczka W owocach cytrusowych znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Tak jak i inne owoce są także cennym źródłem tzw. fitozwiązków, czyli substancji WSE ANS CJA SETS Wczesne ONVICN) (nie są syntetyzowane przez nasz organizm iimSzzjozce CZW CZA SZAWIENE WA Owoce cytrusowe zawierają również związki MCSE których zadaniem jest neutralizacja i usuwanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych w naszym organizmie. Ich nadmiar zwiększa ryzyko różnych chorób, np. cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. Warto zatem znaleźć dla WEUOSSZWEWSINZI NAZW WINZNA CYTRUSY A WITAMINA C Większość z nas kojarzy cytrusy z witaminą C. Z uwagi na ich dużą dostępność zimą nierzadko stanowią jej główne źródło w diecie. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w czasie chłodniejszych miesięcy, kiedy przeziębienia towarzyszą nam nieco częściej niż zwykle. BOHATEROWIE WYDANIA OWOCE CYTRUSOWE Owoce cytrusowe w okresie zimowym często goszczą w nas menu. Nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim doskonale smakują! Skutecznie uzupełniają naszą dietę, gdy brakuje rodzimych owoców. Przyjrzyjmy się bliżej ich przedstawicielom — cytrynie, pomarańczy, grejpfrutowi i mandarynce. OWOCE CYTRUSOWE W CODZIENNEJ DIECIE Cytrusy wspaniale się sprawdzają w naszym zimowym menu. Najlepiej spożywać je na surowo, ale niektóre z nich dobrze nadają się do przygotowywania ZENON NCT UNE COLA oraz... kiszonek! Kto nie próbował kiszonej cytryny, niech koniecznie nadrobi zaległości! Kiszenie delikatnie zmienia smak tego owocu i sprawia, że w takiej formie wspaniale nadaje się do dań wytrawnych, stanowiąc OI ONOOCTOOA WEJ CHYALIECE A Cytrusy doskonale korespondują z goździkami, imbirem, cynamonem i kardamonem. ono Z uc ANKONA świetny dodatek do deserów, ciast, koktajli OYKACSSLNEWKSKOWASCYWY CH ale także tych z mięsem, cieciorką czy burakiem. Warto dodawać je do porannych | EUEAKYECLENY ACZ) z aromatycznymi przyprawami. Mus z tych owoców lub ich kawałki mogą stanowić uzupełnienie placuszków, naleśników, ale również pieczonego mięsa lub ryb.
Nazwa | Szczególy |
---|