Produkty w tej gazetce
16 Sposób przygotowania PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie. CZOSNKOWE KREWETKI Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą. Z 2 gałązek rozmarynu s agamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Zioła siekamy na desce i dorzucamy do krewetek. Następnie dodajemy suszone oregano, pokruszone liście laurowe oraz starty imbir. Doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, DZE dodajemy posiekaną natkę pietruszki. e składniki mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. BAKŁAŻAN Z bakłażana odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na 24 cienkie plastry. Kawałki bakłażana przekładamy do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. ani papierowy nasączamy oliwą i natłuszczamy kartkę od grilla. Plasterki bakłażana grillujemy bezpośrednio na rocanym ruszcie, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na talerz. Zamarynowane krewetki zawijamy w grillowane plastry bakłażana, następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 roladek na patyczek). Grillujemy przez ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie grill przykrywamy pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut. SAŁATKA Do miseczki przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. —+ Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok. JAK PODAWAĆ Rukolę układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejpfruta, pokrojone na 6 części oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado. Na samym końcu do sałatki dodajemy porwane listki bazylii. Przed samym podaniem sałatkę skrapiamy sosem vinegret. Na sałacie układamy szaszłyk z krewetek. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. * w
Nazwa | Szczególy |
---|