Produkty w tej gazetce
k Sposób przygotowania > KROK 1: WYRABIAMY CIASTO Mąkę, sól, cukier puder, miękkie masło i żółtka przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. W trakcie miksowania dodajemy kolejne 2 łyżki śmietany. m KROK 2: NAPOWIETRZAMY CIASTO Ciasto przekładamy na blat lub deskę oprószone mąką. Wyrabiamy przez chwilę w dłoniach. Uderzamy ciasto wałkiem w celu dobrego napowietrzenia. Co jakiś czas składamy je w kulę i ponownie uderzamy. Czynność powtarzamy łącznie przez ok. 10 minut. Napowietrzone ciasto zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut. ż KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY I KROIMY CIASTO Odrobiną mąki oprószamy ponownie blat lub deskę. Przekładamy na nią wyjęte z folii ciasto, które kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster rozwałkowujemy na podłużne kawałki przy użyciu wałka do ciasta lub maszynki do makaronu. Podczas wałkowania od czasu do czasu podsypujemy ciasto mąką. Boki każdego rozwałkowanego kawałka wyrównujemy za pomocą radełka. Każdy kawałek przecinamy radełkiem wzdłuż przez środek. Następnie po skosie tniemy ciasto na mniejsze kawałki, aby w ten sposób uzyskać romby. SE KROK 4: SMAŻYMY CHRUSTY Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Kawałki ciasta wrzucamy na patelnię, gdy będzie już mocno rozgrzany. Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia. Usmażone kawałki przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. % KROK 4: UKŁADAMY MROWISKO Odrobinę miodu wylewamy na paterę do ciasta. Większe chrusty układamy dookoła na paterze. Polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą maku i garścią rodzynek. Czynność powtarzamy, układając kolejne piętra do momentu wykorzystania wszystkich dostępnych chrustów lub do momentu, gdy mrowisko osiągnie 0,5 m wysokości. Na koniec górę mrowiska posypujemy makiem i rodzynkami i obficie polewamy miodem. 26 5% A
Nazwa | Szczególy |
---|