Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Kaufland - Ważna od 30.08 do 13.11 - Strona nr 8

Reklama

Reklama

Reklama

Gazetka Kaufland 30.08.2022 - 13.11.2022


Reklama




Reklama


Reklama

Produkty w tej gazetce

5% R © czyli nie lada historia - OZ PODA UZNANA ALSO DD JAZNYZZOLAISDZWALINA NAT AJLDŁĄ PI Ya tragedie, dlategoże mie znali... czekolady, Co ciekawe, istniała jażona (choć w nieco innej wersji) zarówno ko > wczasach Greka, jak i Anglika, jednak była skarbem ludów Ameryki Łacińskiej. ISOZEESZEH Święty napój W Zatoce Meksykańskiej drzewa kakaowca rosną od tysię- OJDEASACZNNNAZENEZZATYCZYA stywać Olmekowie. Pili zrobiony z nich napój w czasie EWWNYAJETAWZAWIEZWANICKCCNCAJ Majów, którzy mieszali prażone i zmielone ziarna kakaow- CNOTCPOZZZERETCNINCEWSZNZCONZ nazywali „xocolati”, czyli „gorzka woda”. Nieco później z dobroci drzewa kakaowca zaczęli korzystać Aztekowie Tak wysoko cenili ziarna tej rośliny, że używali ich jako. NSA WECANCZZ NSA boga Quetzalcoatla. Spożywano ją przed bitwami - „świę- DESANT NECALNEZZZA ście w starciu z wrogiem Słodki prezent Historycy są zgodni - czekolada trafiła do Hiszpanii w pierwszej połowie XVI wieku. Trwają jednak spory, kto sprowadził ją do Europy. Jedna z historii głosi, że zrobił to hiszpański konkwistador, Hernan Cortes. Miał otrzymać ją w prezencie od króla Azteków - Montezumy Il. Napój trafił na dworskie salony, jednak początkowo nie przypadł do gustu miejscowej arystokracji ze względu na gorzki smak. Dopiero po dodaniu cukru i miodu zaczęto raczyć ESEE W 1615 roku Anna Austriaczka, córka hiszpańskiego króla ZEL WCE MACAO ATKCWIZEII To ona rozsławiła nad Loarą napój w - nieco zmienionej EEN EEKZZNNCEENEZACECEKCICH Wielkiej Brytanii (w 1657 roku w Londynie została otwarta bó kolad, wyro Fairtrade, k rzystane c produkcji pochoc prawiedliv Alliance - orga oznac; o Handlu, vanie przyjaznych dla pierwsza pijalnia czekolady na świecie) iw końcu do innych krajów Europy. Była bardzo droga, dlatego raczyła się nią głównie arystokracja. Wielkim jej miłośnikiem był August II Sas, król Polski. Czekoladowa rewolucja Jednym z wielu skutków rewolucji przemysłowej w Europie było... powstanie czekolady, jaką znamy dzisiaj — w formie tabliczki. W 1828 roku w Holandii wynaleziono specjalną NTO WCSOZZESNZZNZEH i oddzielano je od powstałego proszku kakaowego. Następnie mieszano go z płynami i przelewano do formy, by uzyskać znany nami.. kochany kształt prostokąta. Dzię- ZERAWENRNSCAAEEA ła tanieć i trafiać do kolejnych grup społecznych. Prawie jak sałatka? Znacie internetowego mema, z którego wynika, że czeko- THE CAE SJK WE Co[oTol rejsy toy aro Eo ZYsY kakaowca, kakaowiec to drzewo, drzewo to roślina, więc SATAN ZEEWASRZTA COO NONSENS ZOTAC TOWA WAOO OWCC nich ilościach!) może przynieść wiele dobrego. To w końcu znakomite źródło cynku, żelaza i potasu, a przede wszyst- kim magnezu. Zwiększa wydzielanie endorfin, zwanych AENEON NCAA samopoczucie - już kilka kostek poprawi nam humor. Zawiera wiele substancji, które działają przeciwnowotwo- ORZENCZZENEEEZENW OSSOONZENN © FAIRTRADE

Najnowsze gazetki

Reklama

 

 
 
 
5% R © czyli nie lada historia - OZ PODA UZNANA ALSO DD JAZNYZZOLAISDZWALINA NAT AJLDŁĄ PI Ya tragedie, dlategoże mie znali... czekolady, Co ciekawe, istniała jażona (choć w nieco innej wersji) zarówno ko > wczasach Greka, jak i Anglika, jednak była skarbem ludów Ameryki Łacińskiej. ISOZEESZEH Święty napój W Zatoce Meksykańskiej drzewa kakaowca rosną od tysię- OJDEASACZNNNAZENEZZATYCZYA stywać Olmekowie. Pili zrobiony z nich napój w czasie EWWNYAJETAWZAWIEZWANICKCCNCAJ Majów, którzy mieszali prażone i zmielone ziarna kakaow- CNOTCPOZZZERETCNINCEWSZNZCONZ nazywali „xocolati”, czyli „gorzka woda”. Nieco później z dobroci drzewa kakaowca zaczęli korzystać Aztekowie Tak wysoko cenili ziarna tej rośliny, że używali ich jako. NSA WECANCZZ NSA boga Quetzalcoatla. Spożywano ją przed bitwami - „świę- DESANT NECALNEZZZA ście w starciu z wrogiem Słodki prezent Historycy są zgodni - czekolada trafiła do Hiszpanii w pierwszej połowie XVI wieku. Trwają jednak spory, kto sprowadził ją do Europy. Jedna z historii głosi, że zrobił to hiszpański konkwistador, Hernan Cortes. Miał otrzymać ją w prezencie od króla Azteków - Montezumy Il. Napój trafił na dworskie salony, jednak początkowo nie przypadł do gustu miejscowej arystokracji ze względu na gorzki smak. Dopiero po dodaniu cukru i miodu zaczęto raczyć ESEE W 1615 roku Anna Austriaczka, córka hiszpańskiego króla ZEL WCE MACAO ATKCWIZEII To ona rozsławiła nad Loarą napój w - nieco zmienionej EEN EEKZZNNCEENEZACECEKCICH Wielkiej Brytanii (w 1657 roku w Londynie została otwarta bó kolad, wyro Fairtrade, k rzystane c produkcji pochoc prawiedliv Alliance - orga oznac; o Handlu, vanie przyjaznych dla pierwsza pijalnia czekolady na świecie) iw końcu do innych krajów Europy. Była bardzo droga, dlatego raczyła się nią głównie arystokracja. Wielkim jej miłośnikiem był August II Sas, król Polski. Czekoladowa rewolucja Jednym z wielu skutków rewolucji przemysłowej w Europie było... powstanie czekolady, jaką znamy dzisiaj — w formie tabliczki. W 1828 roku w Holandii wynaleziono specjalną NTO WCSOZZESNZZNZEH i oddzielano je od powstałego proszku kakaowego. Następnie mieszano go z płynami i przelewano do formy, by uzyskać znany nami.. kochany kształt prostokąta. Dzię- ZERAWENRNSCAAEEA ła tanieć i trafiać do kolejnych grup społecznych. Prawie jak sałatka? Znacie internetowego mema, z którego wynika, że czeko- THE CAE SJK WE Co[oTol rejsy toy aro Eo ZYsY kakaowca, kakaowiec to drzewo, drzewo to roślina, więc SATAN ZEEWASRZTA COO NONSENS ZOTAC TOWA WAOO OWCC nich ilościach!) może przynieść wiele dobrego. To w końcu znakomite źródło cynku, żelaza i potasu, a przede wszyst- kim magnezu. Zwiększa wydzielanie endorfin, zwanych AENEON NCAA samopoczucie - już kilka kostek poprawi nam humor. Zawiera wiele substancji, które działają przeciwnowotwo- ORZENCZZENEEEZENW OSSOONZENN © FAIRTRADE
Reklama
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy