Produkty w tej gazetce
Drobiowe szaszłyki z bliskowschodnią sałatką i serkiem labneh Upieczkofty na sam koniec, po przygotowaniu reszty składników. Piekarnik nagrzej do 220*C. Ułóż kofty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 12 minut obracając kofty na drugą stronę POZIOM TRUDNOŚCI SPORA ŚREDNI 60 MINUT Składniki: 1 łyżka ziaren kolendr, 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego z indyka na kotlety Samo Dobro 5 ząbków czosnku 1 cebula 1/3 zielonej papryczki chili pęczek natki pietruszki w połowie czasu. Składni 400 g gęstego jogurtu greckiego 2 duże ogórki 2/3 zielonej papryczki chi 6-8 pomidorków cherry 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej mięty pęczek natki pietruszki 100 g kaszy jęczmiennej 4 łyżki oliwy zoliwek sok z 1/2 cytryny gaza do przygotowania serka sól Aby przygotować serek labneh duże sitko wyłóż gazą złożoną na pół | ustaw nad garnkiem lub miską. Jogurt przełóż na gazę a jej końce zwiąż gumką recepturką, by powstał woreczek. Wstaw do lodówki i co kilka godzin odciskaj jogurt z serwatki. Delikatny serek powinien być gotowy po 24h - im dłużej będzie odciskany tym bardziej będzie zwarty. patyczki do szaszłyków Uwaga! Serek labneh należy zacząć przygotowywać dzień przed planowanym podaniem dania - w dalszej części przepisu zobaczysz jak to zrobić. Namocz w wodzie kilkanaście patyczków do szaszłyków - dzięki temu nie przypalą się podczas pieczenia a mięso będzie od nich łatwo odchodzić. Przyprawy upraż na suchej patelni aż będą intensywnie pachnieć i poczekaj aż przestygną. Następnie utrzyj je w moździerzu lub blenderze i przesyp gotową mieszankę bliskowschodnich przypraw do słoiczka. Teraz możesz zająć się dodatkami do mięsa: ząbki czosnku, cebulę, papryczkę i natkę drobno posiekaj. Mięso przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj z dodatkami. Następnie uformuj z niego niewielkie kiełbaski na patyczkach do szaszłyków i odłóż na talerz. Aby przygotować bliskowschodnią sałatkę ugotuj | ostudź kaszę jęczmienną Pokrój ogórki, pomidorki, czosnek i świeże zioła. Dokładnie wymieszaj kaszę z warzywami i dopraw 1 łyżką wcześniej przygotowanej mieszanki bliskowschodnich przypraw, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek Serwuj kofty z serkiem labneh oraz salsą miętowo-pietruszkową. Smacznego! zym Blogu oraz kanale You LJ Zobacz film z przepisem na na:
Nazwa | Szczególy |
---|