Produkty w tej gazetce
BULION NA SUSZONYCH BOROWIKACH Z ŁAZANKAMI ADRIANA MARCZEWSKA OBIAD Q: ©] e zera || USZCZ |(węsiowooiiw || ano |feroi | sór ©e0 1 porcja || poni || warzodasg Ag 89 120 min 8 porcji średni 562 kcal | [usnes SKŁADNIKI: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: * 30 g suszonych borowików * 1seler » 2 korzenie pietruszki * 2 marchewki * 3 cebule * | por * 20 g masła Mleczna Dolina * 3 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 2| zimnej wody * 2 łyżki sosu sojowego jasnego * 300 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina * sól, pieprz * 2 pęczki grubego szczypioru * 10 gałązek świeżego majeranku Vital Fresh * 1 szklanka świeżego szpinaku Vital Fresh * 2 ząbki czosnku * 350 ml oleju rzepakowego Wybornego * 200 g ugotowanych łazanek Olej rzepakowy Wyborny ©) Grzyby namaczaj w wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Nasączone grzyby odcedź i pokrój w paski (zachowaj płyn na później). 2. Seler, pietruszkę i marchew obierz i pokrój w duże kawałki. Cebule opal nad ogniem, w piekarniku lub na suchej patelni. Pora umyj i przekrój na pół. 3. W garnku rozgrzej masło, dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz seler, pietruszkę i marchew. Smaż 10-15 minut, aż się zrumienią. Następnie wlej 2 | zimnej wody, dodaj cebule, pora i gotuj 45-60 minut, aż warzywa zmiękną i uwolnią swój aromat. 4. Bulion przecedź przez sitko i odparuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż straci 20% swojej objętości. 5. Dodaj posiekane grzyby razem z wodą z ich namaczania, wlej sos sojowy i gotuj kolejne 30 minut. 6. Jeszcze raz przecedź zupę przez sitko, zagotuj z dodatkiem śmietanki i dopraw solą oraz pieprzem. 7. Szczypior, majeranek i szpinak zblenduj z czosnkiem, olejem i szczyptą soli, aż zmieni kolor na zielony. Powstałą mieszankę przecedź przez bardzo drobne sitko. 8. Zupę serwuj z ugotowanymi łazankami, zielonym sosem i świeżymi listkami majeranku. Olej ten jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego — zawiera go aż 60% - najwięcej ze wszystkich olejów. Kwas oleinowy reguluje ogólny poziom cholesterolu, a szczególnie zwiększa poziom tego „dobrego”. 19 | CZAS NA ŚWIĘTA
Nazwa | Szczególy |
---|