Produkty w tej gazetce
SCHAB W SOSIE ŻURAWINOWYM SZYMON CZERWIŃSKI OBIAD (U IU «$ ENERGIA || TŁUSZCZ || WĘGLOWODANY || BIAŁKO || BŁONNI SÓL ©00 1 porcja RUE SĄ 30g 19 25 min 6 porcji średni 418 kal | |naopoeś SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE: * 4 łyżki oliwy z oliwek Gallo * 1cebula + 600 g schabu w plastrach * 1 szklanka gorącego bulionu * 3 łyżeczki sosu sojowego + 3 ziarna ziela angielskiego + 3liście laurowe * 2 łyżki masła Mleczna Dolina SOS ŻURAWINOWY: + 2szklanki świeżej żurawiny * V szklanki cukru * V2 szklanki wody + skórka otarta z 1/3 pomarańczy * 1/3 łyżeczki cynamonu PUREE: + 4 duże ziemniaki * Va szklanki mleka Mleczna Dolina « 2 łyżki masła Mleczna Dolina * sól, pieprz « szczypta gałki muszkatołowej DO PODANIA: * 500 g brukselki + pieprz ©) 1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie usmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, ułóż plastry schabu. Smaż, aż będą rumiane z obu stron. 2. Na patelnię wlej bulion oraz sos sojowy, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj, aż mięso zmięknie. 3. Przygotuj sos żurawinowy: umieść wszystkie składniki w rondlu. Zagotuj jego zawartość i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. 4. Następnie przygotuj purće: umieść pokrojone ziemniaki w garnku i zalej je wodą. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, a następnie odcedź. 5. Przełóż ugotowane ziemniaki do miski i ugnieć je za pomocą tłuczka lub widelca. Mieszając, stopniowo dolewaj mleko, a potem dodaj masło. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego puróe. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 6. Brukselkę oczyść z zewnętrznych liści i wrzuć do gotującej się wody z solą. Gotuj 5-7 minut. 7. Schab serwuj polany sosem żurawinowym, z puróe oraz brukselką posypaną świeżo mielonym pieprzem. 25 | CZAS NA ŚWIĘTA
Nazwa | Szczególy |
---|