Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Makro Gazetki promocyjne
Makro
Najnowsze gazetki 23

Aktualna gazetka Makro - Ważna od 02.09 do 16.09 - Strona nr 37

Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Reklama
Reklama
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Gazetka Makro 02.09.2024 - 16.09.2024
Reklama

Produkty w tej gazetce

40 KULTOWE DANIA ZAKOPANEGO I PODHALA [PODHALE Kto w latach 70. XIX wieku zachęcony fantastycznymi opisami pierwszych odkrywców Tatr chciał się wybrać do Zakopanego, musiał być przygotowany na spore niewygody. Podróżowało się wozem konnym, na miejscu czekał nocleg w góralskiej chałupie, o centralnym ogrzewaniu czy bieżącej wodzie można było pomarzyć. Z kuchnią było podobnie — luksusy takie jak restauracja czy kawiarnia jeszcze do Zakopanego nie dotarły, stołowano się więc „u gaździny”, zajadając proste góralskie potrawy: grule, które trafiały nawet do rosołu, moskole i kwaśnicę. Wraz z rosnącą popularnością kurortu pod Tatrami sytuacja się zmieniła. Jak grzyby po deszczu powstawały pensjonaty i restauracje prowadzone najczęściej przez przyjezdnych z Krakowa, Lwowa czy Warszawy. Na przełomie XIX i XX stulecia Zakopane stanowiło oryginalne połączenie egzotycznej dla „ceprów” góralszczyzny z importowanymi z miast obyczajami. Dotyczyło to także kuchni, wciąż czerpiącej z tradycji, ale równocześnie schle- biającej, jeśli trzeba, wielkomiejskim gustom. Restauracje na Krupówkach zapraszały więc na wiener schnitzle, bigos myśliwski i dania z upolowanej w tatrzańskich lasach dziczyzny, a na deser oferowały „miastowe” ciasta, z orzechowym tortem zakopiańskim na czele. W nowej rzeczywistości odnaleźli się też obrotni z natury górale, jak choćby pierwszy najemca restauracji w Dworcu Tatrzańskim Józef Gąsienica-Sieczka albo Zofia Krzeptowska, która przejęła po nim interes. Pochodziła ona ze słynnego rodu gospodarzy tatrzańskich schronisk, dzięki któremu turyści do dziś zachwycają się schroniskowymi szarlotkami. Kuchnia pod Tatrami taka jest i dziś: to fuzja kultowych góralskich smaków i mniej lub bardziej udanych wariacji na ich temat przygotowanych z uwzględnieniem współczesnych gustów. Jak dobrze wybrać w gąszczu restauracji Zakopanego, Bukowiny, Białki czy Kościeliska? Cóż, polecamy pozostanie na szlaku Polskich Skarbów Kulinarnych.

Najnowsze gazetki

40 KULTOWE DANIA ZAKOPANEGO I PODHALA [PODHALE Kto w latach 70. XIX wieku zachęcony fantastycznymi opisami pierwszych odkrywców Tatr chciał się wybrać do Zakopanego, musiał być przygotowany na spore niewygody. Podróżowało się wozem konnym, na miejscu czekał nocleg w góralskiej chałupie, o centralnym ogrzewaniu czy bieżącej wodzie można było pomarzyć. Z kuchnią było podobnie — luksusy takie jak restauracja czy kawiarnia jeszcze do Zakopanego nie dotarły, stołowano się więc „u gaździny”, zajadając proste góralskie potrawy: grule, które trafiały nawet do rosołu, moskole i kwaśnicę. Wraz z rosnącą popularnością kurortu pod Tatrami sytuacja się zmieniła. Jak grzyby po deszczu powstawały pensjonaty i restauracje prowadzone najczęściej przez przyjezdnych z Krakowa, Lwowa czy Warszawy. Na przełomie XIX i XX stulecia Zakopane stanowiło oryginalne połączenie egzotycznej dla „ceprów” góralszczyzny z importowanymi z miast obyczajami. Dotyczyło to także kuchni, wciąż czerpiącej z tradycji, ale równocześnie schle- biającej, jeśli trzeba, wielkomiejskim gustom. Restauracje na Krupówkach zapraszały więc na wiener schnitzle, bigos myśliwski i dania z upolowanej w tatrzańskich lasach dziczyzny, a na deser oferowały „miastowe” ciasta, z orzechowym tortem zakopiańskim na czele. W nowej rzeczywistości odnaleźli się też obrotni z natury górale, jak choćby pierwszy najemca restauracji w Dworcu Tatrzańskim Józef Gąsienica-Sieczka albo Zofia Krzeptowska, która przejęła po nim interes. Pochodziła ona ze słynnego rodu gospodarzy tatrzańskich schronisk, dzięki któremu turyści do dziś zachwycają się schroniskowymi szarlotkami. Kuchnia pod Tatrami taka jest i dziś: to fuzja kultowych góralskich smaków i mniej lub bardziej udanych wariacji na ich temat przygotowanych z uwzględnieniem współczesnych gustów. Jak dobrze wybrać w gąszczu restauracji Zakopanego, Bukowiny, Białki czy Kościeliska? Cóż, polecamy pozostanie na szlaku Polskich Skarbów Kulinarnych.
Reklama

Najpopularniejsze oferty

Gazetka Aldi - Aldi 20 lis, 2024 - 23 lis, 2024
Aldi - Aldi
20 lis, 2024 - 23 lis, 2024
Gazetka Lidl - lidl 28 paź, 2024 - 30 lis, 2024
Lidl - lidl
28 paź, 2024 - 30 lis, 2024
Gazetka Aldi - Aldi 15 lis, 2024 - 16 lis, 2024
Aldi - Aldi
15 lis, 2024 - 16 lis, 2024
Gazetka Pepco - Święta niskich cen 7 lis, 2024 - 20 lis, 2024
Pepco - Święta niskich cen
7 lis, 2024 - 20 lis, 2024

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy