Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Lidl - Ważna od 21.03 do 21.03 - Strona nr 6

Reklama

Reklama

Reklama

Gazetka Lidl 21.03.2024 - 21.03.2030


Reklama




Reklama


Reklama

Produkty w tej gazetce

3. Wdrożenie zrównoważonego sposobu użytkowania wody Podejście do zarządzania w ramach obowiązku wynikającego ze społecznej odpowiedzialności biznesu określa jasne wytyczne dotyczące systematycznej realizacji strategii zrównoważonego rozwoju w firmie i gwarantuje jej konsekwentne przestrzeganie. Służy do tego cykl procesów, w którym nasze podejście do zarządzania oparte jest na zrównoważonym użytkowaniu wody. W pierwszym etapie, w ramach analizy punktów zapalnych, ustalane są zagrożenia i szanse. W oparciu o ustalone punkty zapalne w zakresie wody, opracowujemy cele oraz działania prowadzące do zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dotyczących tego zasobu. Na etapie wdrażania skuteczność środków jest stale monitorowana i, w razie potrzeby, poprawiana. W przejrzysty sposób informujemy o sukcesach i niepowodzeniach. Poszczególne etapy procesu zostały opisane bardziej szczegółowo poniżej. 3.1 Analiza punktów zapalnych. Obszar działania: słodka woda W celu identyfikacji punktów zapalnych w zakresie wody, w 2019 r. przeprowadziliśmy analizę w ramach naszych rolniczych łańcuchów dostaw. Pozwala ona na identyfikację grup produktów z najwyższym (negatywnym) wpływem na zrównoważony rozwój. Ponieważ zagrożenia związane z wodą w łańcuchu dostaw mogą być różne - od zanieczyszczenia wody w wyniku praktyk upraw (stosowanie nawozów i pestycydów) po intensywność zużycia wody (ślad wodny) uprawianego produktu, przeanalizowaliśmy nasz asortyment w oparciu o dwa czynniki: zużycie wody oraz jej zanieczyszczenie”. * Uwzględniono podgrupy produktów zgodnie z wewnętrzną kategoryzacją Lida. (np. artykuły głęboko mrożone, wypieki/przekąski, delikatesy) » uprawa surowców o dużym zapotrzebowaniu na wodę » zużycie wody podczas obróbki i pakowania, np. do i a Przetworzona żywność © sk = czyszczenia produktów i urządzeń, wytwarzania pary Owoce i warzywa, a także kwiaty — oraz chłodzenia iroślini > wysokie zapotrzebowanie na wodę Sery i produkty mleczne różnych owoców i warzyw oraz ryżu » przemysłowa hodowla zwierząt » sztuczne nawadnianie prowadzi do zwiększonego » wprowadzanie szkodliwych substancji przez Nasz asortyment zanieczyszczenia wód gruntowych stosowanie nawozów i środków ochrony i przyczyny zagrożeń azotanami związanych z wodą "zużycie wody podczas dalszej obróbki > wysokie zapotrzebowanie na wodę w uprawie bawełny » intensywna hodowla zwierząt prowadzi do zwiększonego wykorzystywanej do produkcji tekstyliów zanieczyszczenia azotanami i fosforanami w wodach » stosowanie dużych ilości wody w procesie obróbki włókien gruntowych i powierzchniowych na mokro > zanieczyszczenie wody podczas produkcji pasz > ścieki zanieczyszczone chemikaliami pochodzącymi > wysokie zużycie wody w hodowli zwierząt z barwienia i wykańczania tekstyliów » zużycie wody podczas dalszej obróbki Polityka wodna w sektorze zakupów towarów

Najnowsze gazetki

Reklama

 

 
 
3. Wdrożenie zrównoważonego sposobu użytkowania wody Podejście do zarządzania w ramach obowiązku wynikającego ze społecznej odpowiedzialności biznesu określa jasne wytyczne dotyczące systematycznej realizacji strategii zrównoważonego rozwoju w firmie i gwarantuje jej konsekwentne przestrzeganie. Służy do tego cykl procesów, w którym nasze podejście do zarządzania oparte jest na zrównoważonym użytkowaniu wody. W pierwszym etapie, w ramach analizy punktów zapalnych, ustalane są zagrożenia i szanse. W oparciu o ustalone punkty zapalne w zakresie wody, opracowujemy cele oraz działania prowadzące do zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dotyczących tego zasobu. Na etapie wdrażania skuteczność środków jest stale monitorowana i, w razie potrzeby, poprawiana. W przejrzysty sposób informujemy o sukcesach i niepowodzeniach. Poszczególne etapy procesu zostały opisane bardziej szczegółowo poniżej. 3.1 Analiza punktów zapalnych. Obszar działania: słodka woda W celu identyfikacji punktów zapalnych w zakresie wody, w 2019 r. przeprowadziliśmy analizę w ramach naszych rolniczych łańcuchów dostaw. Pozwala ona na identyfikację grup produktów z najwyższym (negatywnym) wpływem na zrównoważony rozwój. Ponieważ zagrożenia związane z wodą w łańcuchu dostaw mogą być różne - od zanieczyszczenia wody w wyniku praktyk upraw (stosowanie nawozów i pestycydów) po intensywność zużycia wody (ślad wodny) uprawianego produktu, przeanalizowaliśmy nasz asortyment w oparciu o dwa czynniki: zużycie wody oraz jej zanieczyszczenie”. * Uwzględniono podgrupy produktów zgodnie z wewnętrzną kategoryzacją Lida. (np. artykuły głęboko mrożone, wypieki/przekąski, delikatesy) » uprawa surowców o dużym zapotrzebowaniu na wodę » zużycie wody podczas obróbki i pakowania, np. do i a Przetworzona żywność © sk = czyszczenia produktów i urządzeń, wytwarzania pary Owoce i warzywa, a także kwiaty — oraz chłodzenia iroślini > wysokie zapotrzebowanie na wodę Sery i produkty mleczne różnych owoców i warzyw oraz ryżu » przemysłowa hodowla zwierząt » sztuczne nawadnianie prowadzi do zwiększonego » wprowadzanie szkodliwych substancji przez Nasz asortyment zanieczyszczenia wód gruntowych stosowanie nawozów i środków ochrony i przyczyny zagrożeń azotanami związanych z wodą "zużycie wody podczas dalszej obróbki > wysokie zapotrzebowanie na wodę w uprawie bawełny » intensywna hodowla zwierząt prowadzi do zwiększonego wykorzystywanej do produkcji tekstyliów zanieczyszczenia azotanami i fosforanami w wodach » stosowanie dużych ilości wody w procesie obróbki włókien gruntowych i powierzchniowych na mokro > zanieczyszczenie wody podczas produkcji pasz > ścieki zanieczyszczone chemikaliami pochodzącymi > wysokie zużycie wody w hodowli zwierząt z barwienia i wykańczania tekstyliów » zużycie wody podczas dalszej obróbki Polityka wodna w sektorze zakupów towarów
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy