Produkty w tej gazetce
z mięsem Składniki: * 1 opakowanie (500 g) makaronu lasagne - 200g sera żółtego typu cheddar Sos: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego = 500 g mięsa mielonego wołowego 1 butelka (700 g) passaty pomidorowej 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa lub olej * sól pieprz bazylia oregano Zacznij od przygotowania sosu. Marchewkę, seler i cebulę obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę lub olej, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, seler i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj, aż warzywa zmiękną i lekko się skarmelizują. Dodaj mięso i przesmażaj mieszając, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Wlej passatę i gotuj na małym ogniu około 5 minut, aż płyn z sosu trochę odparuje. Wlej bulion oraz dopraw przyprawami, wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętaj, aby sos wymieszać co jakiś czas. Rozgrzej piekarnik do 180'C, zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Przygotuj beszamel: na małym ogniu w rondelku roztop masło i przesmaż na nim mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. W osobnym rondlu podgrzej mleko i następnie stopniowo, cienkim strumieniem, dolewaj je do podsmażonej już mąki. Cały czas energicznie Sos beszamelowy: 500 ml mleka + 1/2 kostki (100 g) masła - 80g mąki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa mieszaj (najlepiej małą trzepaczką), aby uniknąć powstania grudek. Zagotuj sos. Dodaj 1/3 startego sera i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotuj lasagne: na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki rozsmaruj 1/3 sosu mięsnego, na sos ułóż suche płaty makaronu, a na nich 1/3 beszamelu. Na beszamel - ponownie warstwę sosu mięsnego, płaty lasagne i beszamel. Układanie warstw zakończ beszamelem. Posyp wierzch pozostałym tartym serem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz godzinę. Przed podaniem wyjmij naczynie i odstaw na 15 minut. Porcje lasagne podawaj udekorowane np. listkami świeżej bazylii. Rada: pamiętaj, żeby sosy były płynne - nie mogą być za gęste, ponieważ płyn z sosów „gotuje” makaron w daniu. Liczba warstw zależy od wielkości MY LGYŁ Promocje cenowe nie łączą się. Makaron lasagne Divella 500 g; 11,98 zł/kg Najniższa cena z ostatnich 30 dni - 9,99 zł Przecier pomidorowy z bazylią Mutti 700 g; Develey; 11,42 zł/kg Najniższa cena z ostatnich 30 dni - 8,39 zł naczynia, w którym Nm 8 34) Passata przecier pomidorowy Mutti 700 g; Develey; 11,42 zł/kg Najniższa cena z ostatnich 30 dni - 8,49 zł Przekreślona cena oznacza cenę sprzed obniżki - dla towarów łatwo psujących się i z krótkim terminem przydatności, między innymi takich jak mięso, warzywa, owoce, przy czym jest to najniższa cena jaka wystąpiła przed zastosowaniem obniżek, w jakimkolwiek sklepie sieci Stokrotka w formacie supermarket i market. Określenie „Najniższa cena z ostatnich 30 dni” jest stosowane w przypadku towarów innych niż łatwo psujące lub z krótkim terminem przydatności - cena ta jest najniższą ceną jaka obowiązywała w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki w jakimkolwiek sklepie sieci Stokrotka w formacie supermarket i market. Ceny w poszczególnych sklepach mogą się różnić.
Nazwa | Szczególy |
---|