Produkty w tej gazetce
KACZKA FASZEROWANA Z JABŁKOWĄ TARTĄ TATIN ADRIANA MARCZEWSKA ŚWIĘTA © [10) | si a:5pólej lany 1291 kcal |piyowzóg| |" sa) LISTA ZAKUPÓW: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KACZKA FASZEROWANA: 1. Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Masło rozpuść i wymieszaj * | kaczka z wszystkimi przyprawami. Dokładnie natrzyj nim kaczkę » 1 łyżka suszonego majeranku od środka i na zewnątrz. Najlepiej wstawić ją do lodówki * 1 łyżeczka gałki muszkatołowej na noc i wyjąć na godzinę przed pieczeniem. » Va łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2. Do kaczki włóż główki czosnku przekrojone na pół oraz * 3łyżki soli Culineo gałązki tymianku. * 1 łyżka mielonego pieprzu Culineo 3. Cebulę pokrój w grube plastry i wyłóż nią naczynie + 50 g masła Mleczna Dolina żaroodporne. Kaczkę połóż w naczyniu na brzuchu * 4 główki czosnku i piecz w 1607C przez godzinę po jednej i godzinę po » 5 gałązek tymianku Vital Fresh drugiej stronie. Po tym czasie piecz w 230?C przez * 1 cebula kolejne 30-40 minut, aż skóra mocno się przyrumieni. Upieczony czosnek oraz soki z pieczenia możesz TARTA TATIN: wykorzystać do przygotowania sosu. * 1 op. ciasta francuskiego Bakello 4. Przygotuj tartę tatin. Jabłka obierz, wytnij gniazda * Va łyżeczki cynamonu nasienne, pokrój w łódeczki i wymieszaj z tymiankiem + 3 gałęzki tymianku i cynamonem. * 3-4 jabłka 5. Na patelni połącz wodę z cukrem i gotuj na małym * 125 g masła Mleczna Dolina ogniu, ciągle mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, * 150 g drobnego cukru przestań mieszać. Gotuj dalej, aż się skarmelizuje na » sok z Y2 cytryny złoty kolor. Dodaj masło, szczyptę soli i sok z cytryny, + 4 łyżki octu balsamicznego Gallo całość delikatnie wymieszaj, aż masło się rozpuści. Dodaj + sól Culineo balsamico i szczyptę soli. 6. Karmel przelej na dno formy o średnicy 26-28 cm zzz posmarowanej tłuszczem. Na wierzch wyłóż jabłka. 7. Dotnij schłodzone ciasto na wielkość formy. Wyłóż je na jabłka, zawijając brzegi między rant formy a owoce. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. 8. Piecz tartę przez 40 minut w 200”C. 9. Po wyjęciu ciasta odczekaj 5 minut, a następnie nakryj formę dużym talerzem i szybko obróć ją do góry nogami, tak aby wylądowało na talerzu. 10. Porcje kaczki serwuj z kawałkami tarty tatin. 29 | WSPÓLNE ŚWIĘTA I NOWY ROK ©)
Nazwa | Szczególy |
---|