Produkty w tej gazetce
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SZYNCE I ŚLIWKACH ADRIANA MARCZEWSKA ŚWIĘTA [OI]. 4 porcje LISTA ZAKUPÓW: + 0,5kg polędwiczek wieprzowych + 8-12 plasterków szynki Prosciutto GustoBello + 50 g masła Mleczna Dolina + 50 ml oleju Wybornego + 50 ml czerwonego wytrawnego wina * 1 łyżka polskiego miodu wielokwiatowego Złota Pasieka * 1 łyżka octu z czerwonego wina + 8 małych śliwek * 3 suszone śliwki Bakallino + 3 ząbki czosnku * 2 gałązki tymianku * 1 gałązka rozmarynu + sól, pieprz Culineo * Va łyżeczki gałki muszkatołowej + % łyżeczki cynamonu * 1liść laurowy DO PODANIA (opcjonalnie): » ulubione zioła Vital Fresh + musztarda francuska Madero SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oczyszczone polędwiczki przekrój na kawałki o szerokości 3-4 cm. Każdy z nich delikatnie rozbij, popieprz i zawiń w plasterek szynki. 2. Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem obsmaż każdy kawałek mięsa przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni. Polędwiczki wyłóż na talerz. 3. Na patelnię po smażeniu wrzuć plasterki czosnku, dolej wino, miód i ocet. Dodaj liść laurowy, przyprawy i gałązki ziół, a następnie pozbawione pestek i przekrojone na pół świeże śliwki oraz pokrojone w paseczki śliwki suszone. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż owoce delikatnie zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. 4. Przełóż składniki z patelni do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż smażone polędwiczki i piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180?C przez 10 minut. 5. Gotowe polędwiczki możesz ozdobić ulubionymi ziołami i np. odrobiną musztardy francuskiej. A CZYWIESZ, ŻE... Polędwiczki wieprzowe to jedno z najdelikatniejszych mięs, które doskonale wchłania aromaty dodatków. Owińcie je w szynkę, aby zachować ich soczystość, i dodajcie słodki akcent w postaci śliwki, dzięki czemu uzyskacie idealną harmonię smaków na świątecznym stole. Naa" NunanaaaaR 31 | WSPÓLNE ŚWIĘTA I NOWY ROK ©)
Nazwa | Szczególy |
---|