Produkty w tej gazetce
PRZYSTAWKA QUTCHE LORRAINE. tarta na kruchym spodzie z boczkiem i serem Ty wysp << Porcja dla 2-4 osób Czas przygotowania: 45 minut 1 forma do pieczenia o średnicy 26 cm SKŁADNIKI: Li 1 LUC Gaco| COL e) COLO 1 opakowanie SSA wędzonego (przepis poniżej) „Lardons fumćs Dślice Gaulois" 250 g mąki pszennej NICEA SYCZCOWEWY płaska łyżeczka soli 50 ml białego wytrawnego wina 125 g zimnego masła 50 g startego sera Gruyere 2 żółtka 2 jajka 1 łyżka jogurtu lub zimnej wody PEzo ce) 1 biała część pora 300 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Ciasto na tartę: 250 g mąki wymieszaj z płaską łyżeczkę soli i 125 g zimnego masła na kruszonkę. Dodaj 2 żółtka i łyżkę jogurtu lub zimnej wody. Szybko uformuj ciasto, zawiń w folię spożywczą oraz odstaw do lodówki na 60 minut lub do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, włóż do foremki wysmarowanej masłem iwyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj spód widelcem, przełóż drugą warstwę papieru do pieczenia i obciąż go kamykami do pieczenia lub suchą fasolą lub kaszą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 1709C i piecz przez 20 minut. Następnie wyciągnij papier z kamykami | piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor. Wyciągnij upieczony spód tarty i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie, podsmaż boczek na suchej patelni na złoty kolor. Zdejmij boczek z patelni i dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podduś na patelni przez kilka minut, dopraw solą, wlej 50 ml białego wytrawnego wina i gotuj, aż odparuje. Odstaw. Do miski wbij jajka i żółtka, wymieszaj z 300 ml śmietanki, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj starty ser Gruyere i listki tymianku. Na ostudzony kruchy spód przełóż podsmażony boczek razem z porem. Wlej masę śmietankowo-jajeczną na ostudzony spód tarty i włóż do rozgrzanego piekarnika do 1809C. Piecz 35 minut lub do momentu kiedy góra ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. BON APPÓTT!
Nazwa | Szczególy |
---|