Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama


Aktualna gazetka Arhelan - Ważna od 12.12 do 08.01 - Strona nr 17

Reklama

Reklama
Reklama

Gazetka Arhelan 12.12.2022 - 08.01.2023


Reklama




Reklama


Reklama

Produkty w tej gazetce

2 szklanki mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka oleju, 4 dag drożdży, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, sól do smaku, 2 łyżki bułki tartej, 290 g powideł węgierkowych. 200 g śliwek Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżeczką cukru pudru. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i żółtko, dokładnie posiekaj. Następnie dodaj śmietanę, drożdże, olej, pozostały cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Rozwałkuj w prostokąt na papierze do pieczenia. Usuń pestki ze śliwek i przekrój na miejsze kawałki. Ciasto posyp bułką tartą i wyłóż na nie równomiernie powidła węgierkowe oraz Śliwki, lecz nie po same brzegi. Zawijaj ciasto od szerszej strony. Odłóż ciasto na 15 minut, po czym posmaruj wierzch białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180%C przez około 30-35 minut.

Najnowsze gazetki

Reklama
2 szklanki mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka oleju, 4 dag drożdży, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, sól do smaku, 2 łyżki bułki tartej, 290 g powideł węgierkowych. 200 g śliwek Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżeczką cukru pudru. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i żółtko, dokładnie posiekaj. Następnie dodaj śmietanę, drożdże, olej, pozostały cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Rozwałkuj w prostokąt na papierze do pieczenia. Usuń pestki ze śliwek i przekrój na miejsze kawałki. Ciasto posyp bułką tartą i wyłóż na nie równomiernie powidła węgierkowe oraz Śliwki, lecz nie po same brzegi. Zawijaj ciasto od szerszej strony. Odłóż ciasto na 15 minut, po czym posmaruj wierzch białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180%C przez około 30-35 minut.
Reklama
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy