Produkty w tej gazetce
31.10-6.11] oD czwARTku DO ŚRODY CANNELLONI Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM LICZBA PORCJI: 6 CZAS PRZYGOTOWANIA: 105 MIN STOPIEŃ TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotuj: rondel, 2 miski, patelnię, garnek, naczynie żaroodporne SKŁADNIKI Cannelloni * 450 g mąki * 3 jajka * 3 żółtka Nadzienie * 350 g ugotowanego i odsączonego szpinaku + kilka liści do dekoracji * 400 g ricotty * 4 łyżki zielonego pesto * 10 g Parmigiano Reggiano * sól, pieprz * 14 łyżeczki cynamonu * oliwa z oliwek extra vergine PRZYGOTOWANIE Beszamel * 70 g masła *70g mąki *1l|mleka * szczypta soli * szczypta gałki muszkatołowej Sos 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine 400 g passaty pomidorowej 1 pęczek bazylii sól, pieprz LZ mąki usyp kopiec. W zagłębieniu umieść jajka i żółtka. Za pomocą widelca zacznij wyrabiać ciasto, następnie zagniataj je dłońmi, aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe owiń w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki. 2 Przygotuj beszamel: w rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i przepraż. Kiedy zasmażka będzie gotowa, dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj do czasu, aż beszamel będzie gęsty. 3 Ugotowany i odsączony szpinak posiekaj nożem. Wymieszaj go z ricottą, pesto i startym Parmigiano Reggiano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj cynamon, oliwę i wymieszaj dokładnie. 4 Przygotuj sos: cebulę posiekaj, podsmaż na małej ilości oliwy. Gdy się zeszkli, dodaj passatę pomidorową, posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez 10 minut. 5. Ciasto na makaron rozwałkuj bardzo cienko (1%-2 milimetrów). Pokrój je na 15-centymetrowe kwadraty i obgotowuj przez minutę we wrzącej, osolonej wodzie. Z tak przygotowanego makaronu uformuj cannelloni — na każdy kwadrat wyłóż łyżkę nadzienia i zawiń w rulon. 6 Nadno naczynia do zapiekania wyłóż część beszamelu. Ułóż na niej cannelloni i przykryj sosem pomidorowym, pozostałym beszamelem i kilkoma liśćmi szpinaku. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180?C. Podawaj lekko przestudzone. SUPERCENA " kką | ZENQ Low SENSI Pesto Gusto Bello, 190 g: - zduńczykiem, z cytryną, arrabbiata, ricotta 42,05 zł/kg Biedronka Codziennie niskie ceny ,
Nazwa | Szczególy |
---|