Produkty w tej gazetce
MENU <EP | PRZYSTAWKI > RUSKIE PIEROGI > ŚLEDZIE HEKELE, CZYLI BRESLAUER HACKERLE S/ | ZUPY > BARSZCZ Z KOŁDUNAMI > BARSZCZ UKRAIŃSKI > ŻUREK ŚLĄSKI ("x | DANIA GŁÓWNE > BIGOS WROCŁAWSKI Z CZERWONEJ KAPUSTY Z RODZYNKAMI > ŚLĄSKIE NIEBO Z KLUSKAMI WROCŁAWSKIMI > KRÓLIK DUSZONY ZE ŚLIWKAMI Ó «43 | DESERY > CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ > BAŁKAŃSKA PITA Z DYNIĄ I JABŁKAMI ZAPIECZONA ZE ŚMIETANKĄ > RUSKIE PIEROGI Z FARSZEM Z ZIEMNIAKÓW I TWAROGU Na Dolny Śląsk ruskie pierogi dotarły z Zabużanami, a kosztujący ich zaraz po wojnie śląscy Niemcy mieli mieszane uczucia: częstowani tym kresowym specjałem wybierali farsz ziemnia- czany i zjadali go z chlebem, a ciasto odkładali na talerz. Współcześnie ruskie pierogi to danie tradycyjne z podwrocławskiej Chrząstawy, wpisane na listę potraw tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. > BIGOS WROCŁAWSKI Z CZERWONEJ KAPUSTY Z RODZYNKAMI To historyczne śląskie danie można przygotować w dwóch wersjach: z mięsem lub wege. Przepis podstawowy zakłada, że poszatkowaną czerwoną kapustę należy dusić z jabłkami i rodzynkami z dodatkiem cukru, ale jednocześnie dbać o to, by potrawę zakwasić sokiem z cytryny lub octem owocowym oraz dodać przypraw i soli do smaku. > BAŁKAŃSKA PITA Z DYNIĄ I JABŁKAMI ZAPIECZONA ZE ŚMIETANKĄ Bałkańska pita to danie wpisane na listę dolnośląskich potraw tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cieniutko rozwałkowane ciasto z dodatkami, podawane na słono lub słodko, dotarło na Dolny Śląsk po II wojnie światowej. Faszeruje się je w zależności od upodobania: serem, mięsem, owocami i dyniami. Można je jeść na zimno, gorąco, jako przekąskę lub drugie śniadanie. VASV1$ O94N10Q I VIMVŁOO8M VINVQ JIMOL1NXA 125
Nazwa | Szczególy |
---|