Produkty w tej gazetce
48 GOŁĄBKI z RYŻEM I WARZYWAMI KORZENIOWYMI ORAZ WEGETARIAŃSKIM SOSEM PIECZENIOWYM 10 Aj) 120 MINUT SKŁADNIKI: +1 główka białej kapusty (6 dużych liści) >100 g ryżu +50 g pietruszki + 50 g topinamburu >100 g cebuli > 2 ząbki czosnku + 20 g orzechów włoskich +1l bulionu warzywnego +1 g majeranku suszonego > 2 gałązki rozmarynu > 20 ml oliwy z oliwek » sól, pieprz młotkowany SOS WARZYWNY + 100 g marchwi > 50 gselera naciowego » 80 gboczniaków + 40 ggrzybów suszonych » 4 ząbki czosnku + 50 g papryki czerwonej > 50gburaków * lcebula czerwona + 20 mlczerwonego octu winnego + 15 gkoncentratu pomidorowego > 15 mlespresso + 5 mlsosu Worcestershire > 400 ml bulionu warzywnego » liść laurowy > 3ziarna jałowca + 30 g olejukokosowego » sól, pieprz Autor: Elvina Hunia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liście. W dużym garnku zagotować wodę. Porcjami blanszować pojedyncze liście. Warzywa na farsz obrać i pokroić w drobną kostkę, orzechy uprażyć z solą i drobno posiekać. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać przygotowane warzywa i smażyć 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i ma- jerankiem. Wymieszać z orzechami i ryżem. Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty, cebulę pokrojoną w grube piórka oraz rozmaryn. W pozostałe liście zawinąć farsz i uformować gołąbki, włożyć je do garnka, zalać bulionem warzywnym i dusić pod przy- kryciem na średnim ogniu przez 45 min. Przygotować sos: w rondlu na oleju kokosowym podsmażyć liść laurowy i jałowiec. Warzywa i grzyby obrać i pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do rondla i podsmażać przez 4-5 minut. Dolać koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos Worcestershire oraz espresso. Przez 2 minuty podlewać bulionem lub wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec przecedzić sos przez sitko i zredukować.
Nazwa | Szczególy |
---|