Produkty w tej gazetce
PASTY/RISOTTO Sartu di rio (Klopsiki wołowe w ryżowych kulach) N. Lembardia 5 SKŁADNIKI PRZYGOTOWANIE R Przygotowujemy klopsiki: w misce mieszamy mięso z drobno startym serem, surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, całość doprawiamy, a następnie wyrabiamy i formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm. Przyrządzamy sos: cebulę drobno kroimy, pomidory RYŻ: * Ryż arborio 200 g * Jajko 1 szt. * Oliwa extra vergine 10 ml * Groszek zielony blanszowany 100 g Nn * Ser Provolone 80 g blendujemy w wysokim naczyniu. W rondelku na oliwie * Bulion warzywny 500 ml szklimy cebulę, a następnie zalewamy ją zmiksowanymi * Masło 50 g pomidorami, dodajemy ok. 100 ml wody i zagotowujemy. * Sól, pieprz 3. Do gotującego sosu wkładamy klopsy i gotujemy je pod przykryciem na małym ogniu do miękkości KULKI MIĘSNE: przez ok. 15 min. * Mięso wołowe 4. Przyrządzamy ryż: jajko gotujemy na twardo, obieramy mielone 250 g i drobno kroimy. W rondelku podsmażamy na maśle * Jajko 1 szt. przez 2 min pokrojoną drobno cebulę, następnie dodajemy * Ser Parmigiano ryż i zalewamy go bulionem warzywnym. Gotujemy Reggiano 50 g na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, do chwili, * Czosnek świeży 5 g aż będzie al dente. Gotowy i przestudzony ryż przekładamy * Natka pietruszki 5 g do miski, dodajemy groszek, pokrojone jajko, provolone, * Sól, pieprz całość doprawiamy i mieszamy. 5. Klopsy wyjmujemy z sosu, a pozostały sos doprawiamy SOS: i blendujemy. * Pomidory pelati 400 g 6. Do foremek silikonowych o kształcie półsfery o śr. 7 cm * Cebula biała 50 g i gł. 4 cm wysmarowanych oliwą, przekładamy masę ryżową, robimy lekkie wgłębienia i w każdym z nich układamy kulkę mięsną, całość zamykamy masą ryżową, lekko ją dociskając. 7. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180?C i pieczemy przez 25 min. 8. Gotowe danie wyjmujemy z foremek i podajemy z sosem pomidorowym oraz świeżymi ziołami. ITALIA NA TALERZU | 49 ===
Nazwa | Szczególy |
---|