Produkty w tej gazetce
SZOSA APELACJA Apelacja kontrolowanego pochodzenia — prawnie określo- OECD OC CZELE ZCCENZYWAZCZJI ZOTAC WENA AT AK IOJELACNCH Ile to najwyższa klasyfikacja jakościowa win francuskich, która gwarantuje, że wino zrobiono w określonym regionie, zgodnie z lokalnymi przepisami. CAVA WSZ WDYCCYZCNNCE OWZETENEZE CZ EZANACZTCZC a ostatnio coraz częściej z dodatkiem chardonnay. Meto- CEE YE NCWE ZSEM CHATEAU W języku francuskim to posiadłość, w której uprawia się winorośl i robi wino. Termin powszechny w Bordeaux. FOOD PAIRING OC CNWEKYCCZURSLECKZNZ R OWCZE EZZYCCECZA WZNOSZENIA „ad OWIEC SZW ZECEY ZAM zachowanie równowagi smaków. FERMENTACJA ALKOHOLOWA OOZONOWRUSZEIWISTZIZNOZZNCAIKANUCH gronach ulega rozkładowi na alkohole etylowy i dwut- lenek węgla, pod wplywem drożdży. W procesie pow. staje dużo ciepła, które trzeba OECD ZYC WEJ DWU ANSCCKOM SOC ZEACZAKEWNCWZJ lub betonowych, a także w beczkach, zwykle dębowych. MINERALNOŚĆ Termin degustacyjny, który nie oznacza śladowej ilości ARONA HEER NSE a który mogą odpowiadać Związki siarki, czasem da- jące posmak kredy, krzemienia czy źwiru. OFF-DRY ZET PRANYNEEONZKEATTNAZNCA WEZ ZA rawne”. SIARCZYNY Są środkiem konserwującym dodawanym do wina, a tak- O ZNWCENZNZLCPZA wają dwutlenku siarki, aby zachować smak i świeżość wina. Zgodnie z prawem, wina zawierające więcej niż 10 ppm (części na milion) siarczynów muszą mieć na ety- kiecie informację „zawiera siarczyny". Istnieje też górna WUOZEDCZ WAWIE ZEN CSKKE POZEW NNW ZWZ CZA morelach i śliwkach, oraz w suszonych warzywach, ziemniakach, so- sach i soku z cytryny. TANINY Inaczej garbniki - związki będące pochodnymi fenolu, mające wła- ściwości konserwujące. Występują przede wszystkim w winach czer- WCZESNA wino zyskuje strukturę, wagę oraz długowieczność. Z wiekiem mogą EC RWD WEZNNCE SZALEC za wrażenia wysuszania i ściągania w ustach. WINO WZMACNIANE o WCZK alkoholu, zwykle neutralnego w smaku brandy. Przykła- WENTZ alkohol, który dodano, aby zwiększyć moc wina.
Nazwa | Szczególy |
---|