Produkty w tej gazetce
Od poniedziałku 12.12 do niedzieli 18.12.2022 11 POZNAJ PRZEPIS NA TARTĘ CZEROLADOWO- -RORZENNĄ Z ORZECHAMI SRŁADNIKRI + Ciasto * 100 g zimnego masła Miletto * 170 g mąki pszennej typ 500 lub 550 Mamone * 30 g ciemnego kakao Mamone * 30 g mąki migdałowej + 60 g cukru pudru * 3gsoli + 1średniej wielkości jajko Od Kokoszki + Orzechy w karmelu * 170 g drobnego cukru + 30 g masła Miletto * 70g orzechów włoskich Mamone * 70 g orzechów pekan + duża szczypta soli * Ganache korzenny + 300 g czekolady 70% Premieur + 300 g śmietanki 36% * 50 g masła Miletto + 10g przyprawy korzennej * Krem cynamonowy * 250 g mascarpone Fellino * 250 g śmietanki 36% * 50 g cukru pudru (lub więcej) + szczypta cynamonu Bolinero Netto O PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W misie miksera umieść pokrojone w kostkę masło, a następnie przesiej do niej połączone i wymieszane suche składniki. Wyrabiaj na wolnych obrotach, aż całość przypominać będzie drobną kruszonkę. Wlej roztrzepane jajko i miksuj do uzyskania elastycznego ciasta Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Odklej jeden z pergaminów i wylep ciastem formę do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Włóż na 2 godziny do zamrażarki lub na 5 godzin do lodówki Pozostałe kawałki ciasta możesz wykorzystać do upieczenia ciasteczek w kształcie gwiazdek i zrobić z nich dekorację tarty. Spód do tarty piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170*C (góra-dół). Upieczony pozostaw do wystudzenia Chrupiące orzechy w karmelu Cukier wysyp na suchą teflonową patelnię i rozpuść na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie jasnobrązowy, połącz go z masłem i solą. Następnie do karmelu wrzuć orzechy i zamieszaj, by wszystkie się nim pokryły. Całość przełóż na pergamin i rozsmaruj. MIĘDZYRZECZ ——— = 4 Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie pokrusz orzechową taflę na mniejsze kawałki Ganache korzenny Śmietankę, masło oraz przyprawę korzenną podgrzej w garnuszku, nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą mieszanką zalej posiekaną wcześniej czekoladę i pozostaw na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji Krem cynamonowy Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubijaj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Sposób przygotowania Na wypieczony spód wylej cienką warstwę ganache. Następnie równomiernie rozsyp orzechy w karmelu i wylej na nie pozostałą część ganache. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, by masa stężała. Po tym czasie na tartę wyłóż krem cynamonowy - możesz to zrobić za pomocą szpatułki albo rękawa cukierniczego. Udekoruj tartę według własnych upodobań: oprósz ją cynamonem, ułóż na niej kruche ciasteczka, gałązki rozmarynu lub świeżą żurawinę. PRZEPIS PRZYGOTOWANY PRZEZ CUKIERNICZKĘ w JAGODĘ RUSER Z KAWIARNI CZYSTA CAFE W MIĘDZYRZECZU Jaja z chowu ściółkowego Od Kokoszki rozmiar M 10 szt., 1 opak. 0,80/1 szt. 250 g 27,96/1kg
Nazwa | Szczególy |
---|