Produkty w tej gazetce
Kawior x w kosmetykach Wytwormny, drogi i kojarzony z luksusową kuchnią, doskonale sprawdza się również w kosmetykach, bo oprócz posiadania walorów smakowych i pięknego wyglądu kawior jest bombą najcenniejszych dla zdrowia i urody składników odżywczych. Kawior to ikra, czyli jajeczka ryb jesiotrowatych, dor- szowatych i łososiowatych. Ponieważ komórki jajowe to nowe życie, pełno w nich białka, witamin (A, B*, D i E), aminokwasów (arginina, glicyna) oraz makro- i mikroelementów (miedź, magnez, cynk, fosfor, wapń, selen, potas, jod, krzem). Uspokajamy: stosowaną w kosmetologii ikrę pozyskuje się z kontrolowanych hodowli, nikt nie podbiera jaje- czek naturalnie żyjącym rybom. Upiększające właściwości kawioru odkryła dla nas ko- smetolożka Ingrid Millet, wcześniej doceniona w branży za wykorzystanie ekstraktów z komórek roślinnych w pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Podczas podróży na Bliski Wschód, pod koniec lat 60., trafiła na farmę kawioru, gdzie zaobserwowała, że osoby tam pracujące mają niezwykle gładkie i wypie- lęgnowane dłonie. Zainteresowała się tym zjawiskiem, przeprowadziła szereg badań i w 1964 wprowadziła na rynek linię na bazie czarnego kawioru. Kawior to składnik-cudotwórca, jeśli chodzi o pielę- gnację. Stosowany jest w kosmetykach regenerujących, nawilżających i przeciwstarzeniowych. * Przede wszystkim kawior wykazuje silne działanie nawilżające. * Zawartość witamin A, E i D chroni skórę przed wolnymi rodnikami. * Witaminy z grupy B działają przeciwzapalnie, koją podrażnienia i hamują nadmierne wydzielanie łoju. * Pierwiastki i związki chemiczne zawarte w kawiorze nawilżają skórę i wzmacniają jej barierę naskórkową. * Nienasycone kwasy tłuszczowe — w tym cenny kwas alfa-linolenowy — wspierają barierę lipidową na- skórka i ograniczają przeznaskórkową utratę wody, co jest kluczowe zwłaszcza w pielęgnacji skóry odwodnionej i suchej. * Pierwiastki zawarte w komórkach kawioru wzmac- niają naturalny kolagen, co przyczynia się do pod- niesienia elastyczności skóry. W kosmetologii stosuje się również zielony kawior, czyli wyciąg z glonów morskich (Caulerpa lentillifera) zamknięty w malutkich kuleczkach, które wyglądem przypominają rybie jajeczka. Umi Budo, bo tak zielony kawior nazywają Japończy- cy, jest przysmakiem jadalnym chętnie dołączanym do sushi i sashimi — drobne pęcherzyki napełnione wodą morską pękają na podniebieniu podczas jedzenia, podbijając morski aromat potraw. I są zdrowe. Glony Caulerpa lentillifera rozwijają się w płytkiej oceanicznej wodzie o piaszczystym dnie i łagodnej temperaturze. Podobnie jak inne wodorosty, są bogate w minerały, takie jak: jod, potas, żelazo, wapń i ma- gnez. Ponadto zawierają spore ilości kwasu hialurono- wego i chlorofil. Kosmetyki z zielonym kawiorem mają silne właściwości nawilżające i odżywiające skórę.
Nazwa | Szczególy |
---|