Produkty w tej gazetce
na siłę wyrównać). Najbardziej praktyczne są polerki o kilku ściankach różniących się gru- bością ziarna ścierającego. Szlifuj paznokcie każdą z nich, kierując się numeracją na polerce. Każda ma inne zadanie. Najgrubsza usuwa ze- wnętrzną warstwę, wybielając koloryt i wyrów- nując płytkę. Nie nadużywaj jej, zeszlifuj jak najcieńszą warstewkę, by nie osłabiać płytki. Delikatniejszy szlif zamyka pory płytki, a ten najdrobniejszy nabłyszcza. Poleruj paznokcie nie częściej niż raz na tydzień. ZADBAJ O SKÓRKI Masz do wyboru tzw. manikiur biologiczny lub tradycyjne wycinanie skórek. W obu przy- padkach zacznij od ich zmiękczenia. Możesz to zrobić specjalnym preparatem, który je rozpuszcza, albo namoczyć dłonie w kąpieli wodnej. Dodaj do niej odrobinę soli do kąpieli, mydła, a najlepiej specjalną pastylkę do pielę- gnacji paznokci (najczęściej mają one w skła- dzie substancję wybielającą płytki, usuwającą osady). Skórki można też usunąć za pomocą masełka do usuwania skórek. Gdy skórki są miękkie, odsuń je z płytki sko- śnie zakończonym drewnianym patyczkiem. Jeśli skórki są bardzo delikatne, wystarczy do ich odepchnięcia nawet róg ręcznika. Ten ro- dzaj manikiuru nie powoduje uszkodzeń płytki ani macierzy paznokcia. Nie ma też ryzyka powstania bolesnych zadziorków. To właśnie manikiur biologiczny. Jeśli jednak skórki wymagają wycięcia, sięgnij po ostre, dobrej jakości cążki. Wycinaj nimi narastające na płytkę skórki, prowadząc cążki wzdłuż wałów paznokciowych jak najbardziej posuwistym ruchem, tak by usuwać całe paski skórek, a nie szarpać je małymi fragmentami. Jeśli zdarzy ci się zranienie, możesz przyłożyć ałun lub spryskać to miejsce octeniseptem. ODTŁUŚĆ PŁYTKĘ PAZNOKCIOWĄ Dobrym sposobem jest umycie rąk wodą z mydłem, lepszym przetarcie płytek wacikiem zwilżonym zmywaczem, a najlepszym przemy- cie specjalnym, delikatniejszym od zmywacza, odtłuszczaczem. Zrób to tuż przed malowa- niem, bo płytka szybko ulega zanieczyszczeniu, np. poprzez dotykanie włosów czy twarzy, na której niemal zawsze mamy nieco sebum. W miejscach natłuszczonych lakier nie przy- wiera do płytki i szybko odpryskuje. ZABEZPIECZ PŁYTKĘ BAZĄ LUB ODŻYWKĄ Przezroczysta baza sprawi, że emalia rozłoży się bardziej równomiernie, a przede wszystkim nie przebarwi płytki. Baza jest izolacją od kolorowych pigmentów. W tej samej roli możesz zastosować odżywkę dobraną odpowiednio do rodzaju paznokci. Masz wybór: są takie, które utwardzają paznokcie, zapobiegają rozdwajaniu, wyrównują rowki, uelastyczniają. Wszystko zależy od składu. Pamiętaj, że nie każda odżywka nadaje się pod lakier — sprawdź to — przeczytaj informację na opakowaniu. Jeśli chcesz dodać wyrazistości kolorowi emalii, zrób podkład w mlecznym albo wręcz białym kolorze. Szczególnie fajnie podbija to neonowe barwy! NIE WSTRZĄSAJ BUTELECZKĄ Z LAKIEREM By rozmieszać emalię, zroluj buteleczkę w dłoni, tak by kulka umieszczona w środku ją rozcieńczyła. Nie wstrząsaj buteleczką, to powoduje, że zatrzymuje się w niej powietrze, które potem tworzy bąbelki na malowanej powierzchni. Pędzelkiem posługuj się tak, jak szczoteczką mascary, nie wpychaj go wielokrotnie do środka, pompując powietrze, a delikatnie zanurzaj pojedynczym ruchem, zdejmując nadmiar lakieru przy szyjce. Po nałożeniu emalii odczekaj, aż dobrze zaschnie. Tej reakcji chemicznej nie przyspieszy ani machanie rękoma, ani suszenie suszarką. ©
Nazwa | Szczególy |
---|