Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Kaufland - Ważna od 30.08 do 13.11 - Strona nr 30

Reklama

Reklama

Reklama

Gazetka Kaufland 30.08.2022 - 13.11.2022


Reklama




Reklama


Reklama

Produkty w tej gazetce

KÓLÓMKA Odkrycie Ameryki nie tylko zrewolucjonizowało obraz świata w oczach Europejczyków, ale też ich kuchnię. Na stoły mieszkańców ao Kontynentu trafiły nieznane wówczas owoce i warzywa. Tekst: Adam Matysiak Kotlet schabowy bez ziemniaków? Lato bez orzeźwiającego koktajlu z truskawek? Jesień bez rozgrzewającej zupy dyniowej? Wieczór z serialami bez prażonej kukurydzy? Koszmar. Lepiej o tym nie myśleć. Co ciekawe, wszystkie wspomniane warzywa i owoce pochodzą z Ameryki Łacińskiej Coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! Jest bardzo zdrowa, a przy tym smaczna i... wszechstronna. Jadalny jest bowiem nie tylko miąższ, ale też pestki, z których wytwarza się np. olej. Dynię w Ameryce Południowej uprawiano już ponad 9 tysięcy lat temu. W Europie pojawiła się w XV wieku Zachwyciła Krzysztofa Kolumba - do tego stopnia, że odnotował w pamiętni- ku dzień, w którym zobaczył to olbrzymie warzywo. Sto lat później uprawiano ją już w niemal wszystkich europejskich krajach. W Polsce bardzo szybko < zdobyła popularność - potrawy z dyni pojawiały się w jadłospisie zarówno szlachty, jak i chłopów. go drogą morską z dalekiej Azji. Już wtedy fascynowała paletą różnych kolorów i smaków. Rozpowszechniła się błyskawicznie w XVI wieku i stała się nieodzow- y Hiszpanie upatrywali w niej zamiennik drogiego wówczas pieprzu, sprowadzane- I > nym składnikiem w kuchni europejskiej i azjatyckiej A

Najnowsze gazetki

Reklama

 

 
 
 
KÓLÓMKA Odkrycie Ameryki nie tylko zrewolucjonizowało obraz świata w oczach Europejczyków, ale też ich kuchnię. Na stoły mieszkańców ao Kontynentu trafiły nieznane wówczas owoce i warzywa. Tekst: Adam Matysiak Kotlet schabowy bez ziemniaków? Lato bez orzeźwiającego koktajlu z truskawek? Jesień bez rozgrzewającej zupy dyniowej? Wieczór z serialami bez prażonej kukurydzy? Koszmar. Lepiej o tym nie myśleć. Co ciekawe, wszystkie wspomniane warzywa i owoce pochodzą z Ameryki Łacińskiej Coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! Jest bardzo zdrowa, a przy tym smaczna i... wszechstronna. Jadalny jest bowiem nie tylko miąższ, ale też pestki, z których wytwarza się np. olej. Dynię w Ameryce Południowej uprawiano już ponad 9 tysięcy lat temu. W Europie pojawiła się w XV wieku Zachwyciła Krzysztofa Kolumba - do tego stopnia, że odnotował w pamiętni- ku dzień, w którym zobaczył to olbrzymie warzywo. Sto lat później uprawiano ją już w niemal wszystkich europejskich krajach. W Polsce bardzo szybko < zdobyła popularność - potrawy z dyni pojawiały się w jadłospisie zarówno szlachty, jak i chłopów. go drogą morską z dalekiej Azji. Już wtedy fascynowała paletą różnych kolorów i smaków. Rozpowszechniła się błyskawicznie w XVI wieku i stała się nieodzow- y Hiszpanie upatrywali w niej zamiennik drogiego wówczas pieprzu, sprowadzane- I > nym składnikiem w kuchni europejskiej i azjatyckiej A
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy