Produkty w tej gazetce
PIECZONA KACZKA Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM ADRIANA MARCZEWSKA OBIAD C: IU «$ ENERGIA || TŁUSZCZ || WĘGLOWODANY || BIAŁKO || BŁONNIK || SÓL j 000 1 porcja || 589, 529 26g || 8,99 || 349 240 min 6 porcji średni 851 kcal ||porszog || o w SKŁADNIKI: PRZYGOTOWANIE: » 1 kaczka świeża bez podrobów Kraina Mięs * 100 g masła Mleczna Dolina * 2 łyżki granulowanego czosnku * 2łyżki słodkiej papryki * 2 łyżki suszonego majeranku * 2 łyżki suszonego oregano * 2łyżki soli * 2 cebule * 1Y2 główki czosnku * 4 gałązki rozmarynu Vital Fresh * 3 pomarańcze * 1kg drobnych ziemniaków » 3 łyżki miodu lipowego Złota Pasieka * 2 łyżki octu jabłkowego * 4 łyżki octu winnego * 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy + sól, pieprz Kaczkę wyjmij z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Umyj i osusz mięso. 2. Wrondelku rozpuść połowę porcji masła i wymieszaj z suszonym czosnkiem, papryką, majerankiem, oregano i 2 łyżkami soli. .. Kaczkę nafaszeruj obraną i pokrojoną w duże kawałki cebulą, połową główki czosnku, 2 gałązkami rozmarynu oraz 1 pokrojoną na kawałki pomarańczą. 4. Wżaroodpornym naczyniu ułóż resztę pokrojonych w plasterki pomarańczy, przekrojoną na dwie połówki główkę czosnku oraz rozmaryn i umyte ziemniaki. .. Skórę kaczki dokładnie natrzyj masłem z przyprawami. Włóż mięso do naczynia z dodatkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 160?C przez 2 Y2 godziny. Następnie podnieś temperaturę do 230?C i piecz kolejne 30-40 minut, aż skóra mocno się przyrumieni. 6. Kaczkę i ziemniaki wyłóż na półmisek. 7. Sos z pieczenia przecedź przez sitko, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Resztę sosu zagotuj z dodatkiem miodu, octu i soku z pomarańczy. Gotuj ok. 10 minut, aż płyn odparuje o 20%. 8. Sos dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. 9. Gorącą kaczkę serwuj z ziemniakami, sosem pomarańczowym i ulubionymi dodatkami. Miód to nie tylko cukry proste. Jego walory można bardzo łatwo wzmocnić poprzez dodatek do dań wytrawnytch, czy ziół. Miód lipowy Złota Pasieka TI | CZAS NA ŚWIĘTA ©)
Nazwa | Szczególy |
---|