Zapytanie musi mieć od 2 do 50 znaków.
Reklama
Reklama



Aktualna gazetka Biedronka - Ważna od 01.05 do 01.09 - Strona nr 7

Reklama

Reklama

Reklama

Gazetka Biedronka 01.05.2023 - 01.09.2023


Reklama




Reklama


Reklama

Produkty w tej gazetce

jak: papaje, śliwki, ananasy, mango, morele, melony, kiwi, gruszki oraz nektarynki, powinny znaleźć się w lodówce dopiero wtedy, gdy dojrzeją. Na kuchennym blacie, parapecie czy stole lądują: bakłażany, bazylia, cebule, cytryny, czosnek, cukinie, dynie, banany, melony, ogórki, pomarańcze, ziemniaki i pomidory. Jest też nietowarzyska grupa owoców i warzyw, obok których nie powinno się przechowywać innych produktów ze względu na wydzielane przez nie związki, które przyśpieszają proces dojrzewania. Należą do niej: cebule, banany, awokado, brzoskwinie, gruszki, morele, jabłka, nektarynki i pomidory. CENNE WITAMINY Z punktu widzenia prawidłowego żywienia ważne jest, aby ilość warzyw I owoców w diecie była odpowiednia (minimum 400 gramów dziennie — nie wliczając ziemniaków), a spożywane produkty powinny być różnorodne, z przewagą tych surowych. Owoce i warzywa stanowią źródło cennych witamin, błonnika pokarmowego, składników mineralnych, a także tych o właściwościach antyoksydacyjnych. Warto pamiętać, że odpowiednia dieta wpływa nie tylko na nasze zdrowie i wydajność w pracy, ale też na samopoczucie i ogólną jakość życia, a lokalne, sezonowe zakupy to korzyści nie tylko dla nas, ale także dla naszej planety. » KWIECIEŃ Korzeń pietruszki — często niesłusznie pomijany w diecie. Przygotujemy z niego wiele ciekawych dań - świetnie sprawdza się w zupach krem i jako dodatek do roślinnych past. Znaleźć w nim możemy przede wszystkim: witaminy CiE, kwas foliowy oraz potas. Czosnek — zawiera wiele cennych substancji, m.in. witaminy BI, B6 i C. Wzbogaca smak dań i można go wykorzystać jako dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej, śródziemnomorskiej czy francuskiej. MAJ Agrest — jest bogaty w witaminę C. Doskonale nadaje się nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych i napojów. Rabarbar — charakteryzuje go niska wartość energetyczna przy jednoczesnej sporej ilości błonnika. W kuchni możemy go wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów oraz w orzeźwiających napojach. Rzodkiewka — zawiera witaminę C oraz błonnik pokarmowy, a dodatkowo ma niską wartość energetyczną. W kuchni sprawdzi się najlepiej w lekkich wiosennych sałatkach oraz jako dodatek do dań mięsnych.

Najnowsze gazetki

Reklama

 

 
 
 
jak: papaje, śliwki, ananasy, mango, morele, melony, kiwi, gruszki oraz nektarynki, powinny znaleźć się w lodówce dopiero wtedy, gdy dojrzeją. Na kuchennym blacie, parapecie czy stole lądują: bakłażany, bazylia, cebule, cytryny, czosnek, cukinie, dynie, banany, melony, ogórki, pomarańcze, ziemniaki i pomidory. Jest też nietowarzyska grupa owoców i warzyw, obok których nie powinno się przechowywać innych produktów ze względu na wydzielane przez nie związki, które przyśpieszają proces dojrzewania. Należą do niej: cebule, banany, awokado, brzoskwinie, gruszki, morele, jabłka, nektarynki i pomidory. CENNE WITAMINY Z punktu widzenia prawidłowego żywienia ważne jest, aby ilość warzyw I owoców w diecie była odpowiednia (minimum 400 gramów dziennie — nie wliczając ziemniaków), a spożywane produkty powinny być różnorodne, z przewagą tych surowych. Owoce i warzywa stanowią źródło cennych witamin, błonnika pokarmowego, składników mineralnych, a także tych o właściwościach antyoksydacyjnych. Warto pamiętać, że odpowiednia dieta wpływa nie tylko na nasze zdrowie i wydajność w pracy, ale też na samopoczucie i ogólną jakość życia, a lokalne, sezonowe zakupy to korzyści nie tylko dla nas, ale także dla naszej planety. » KWIECIEŃ Korzeń pietruszki — często niesłusznie pomijany w diecie. Przygotujemy z niego wiele ciekawych dań - świetnie sprawdza się w zupach krem i jako dodatek do roślinnych past. Znaleźć w nim możemy przede wszystkim: witaminy CiE, kwas foliowy oraz potas. Czosnek — zawiera wiele cennych substancji, m.in. witaminy BI, B6 i C. Wzbogaca smak dań i można go wykorzystać jako dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej, śródziemnomorskiej czy francuskiej. MAJ Agrest — jest bogaty w witaminę C. Doskonale nadaje się nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych i napojów. Rabarbar — charakteryzuje go niska wartość energetyczna przy jednoczesnej sporej ilości błonnika. W kuchni możemy go wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów oraz w orzeźwiających napojach. Rzodkiewka — zawiera witaminę C oraz błonnik pokarmowy, a dodatkowo ma niską wartość energetyczną. W kuchni sprawdzi się najlepiej w lekkich wiosennych sałatkach oraz jako dodatek do dań mięsnych.
Reklama
Reklama

Kontynuując przeglądanie tej strony akceptujesz użycie plików cookie.

Nazwa Szczególy