Produkty w tej gazetce
KULTOWE DANIA WARSZAWY AGNIESZKA KUŚ WARSZAWA Wykwintna potrawka z raków, pikantne i aromatyczne flaki pod pierzynką z zapieczonego parmezanu, pańska skórka kupiona na staromiejskim straganie — to tylko trzy z kultowych warszawskich dań. Co smakowało warszawiakom dawniej i dziś? Modna, tradycyjna, wyrafinowana, prosta i tania — opisanie kuchni warszawskiej nie jest ła- twe, bo kultura kulinarna stolicy to patchwork smaków, aromatów i gastronomicznych mi- krohistorii jej mieszkańców. Przez stulecia dynamicznie rozwijające się miasto zachęcało do osiedlania się ludzi z różnych stron Polski, Europy i świata, którzy przywozili ze sobą własne zwyczaje i tradycje kulinarne, wzbogacające lokalną kulturę jedzenia. Na wystawie w Mu- zeum Warszawy można znaleźć statystyki, z których wynika, że w latach 1882-2016 war- szawiacy urodzeni w Warszawie stanowili między 52% a 59% mieszkańców stolicy. Nic więc dziwnego, że kultowe dania kuchni Warszawy mają różnorodne smaki. Zerknijmy na warszawski panteon gastronomiczny. Ojciec autorki bestsellerowych ksią- żek kucharskich Lucyny Ćwierczakiewiczowej pochodził z nadreńskiej Klewii. Wojciech Wielądko, któremu powstanie zawdzięcza inny kulinarny poradnik, „Kucharz doskonały”, pochodził z okolic Liwia nad Bugiem. Antoni Kazimierz Blikle, który w 1861 roku zało- żył przy Nowym Świecie działającą do dziś kawiarnię i cukiernię, urodził się w Chełmie, a jego ojciec pochodził ze szwajcarskiego kantonu Gryzonia. Warszawska scena gastronomiczna szybko i twórczo reagowała na nowinki. W pierwszej połowie XIX stulecia miejscy ogrodnicy inwestowali w ananasarnie, by zadośćuczynić ape- tytom na te egzotyczne owoce. Na przełomie XIX i XX wieku w mieście pojawiły się eks- kluzywne przekąski, jak z krakowskiej restauracji Hawełka: kanapki piramidalne oraz „nor- weski kawior” — bułka z sałatką z łososia, gotowanymi jajkami, majonezem, grzybkamii dużą ilością kaparów.
Nazwa | Szczególy |
---|