Produkty w tej gazetce
WUZETKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (AT DB 120 MINUT SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY > 6 jajek +100 g mąki pszennej typu 500 > 35 g mąki ziemniaczanej >160 g cukru > 30 g kakao +10 g proszku do pieczenia > szczypta soli KREM ŚMIETANOWY +1I śmietanki 36% +150 g cukru pudru POWIDŁA > | kg śliwek węgierek >150 g cukru > 20 mi wody +10 ml soku z cytryny + 5 g cynamonu mielonego PONCZ > ] saszetka herbaty earl grey + 200 ml wody > 20 ml białego rumu lub wódki POLEWA CZEKOLADOWA > 200 g masła +170 g cukru białego > 50 g kakao > 30 g mleka Autorzy: Jakub Kowalczyk, Zbigniew Sonik, Elvina Hunia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodać żółtka i delikat- nie wymieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać resztę składników, dokładnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec około 30 minut w 180”C do tzw. suchego patyczka. Mocno schłodzoną śmietankę zmiksować, a gdy będzie już gęsta, dodawać stopniowo cukier puder i miksować nadal, aż do całkowitego ubicia śmietany. Śliwki umyć, wyjąć pestki, włożyć do garnka, dodać wodę, sok z cytryny, cynamon i zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował. Powidła będą gotowe, gdy staną się na tyle gęste, że ślad zrobiony łyżką na dnie garnka nie będzie się zlewał. Zaparzyć herbatę, dodać do niej alkohol i odstawić do wystygnięcia. Do rondelka włożyć masło, cukier oraz mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, intensywnie wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Gotową polewę odstawić na bok do lekkiego wystudzenia. Złożyć wuzetkę: biszkopt przekroić poziomo na pół. Dolną warstwę nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Odłożyć 4 łyżki kremu śmietanowego, a resztę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą warstwą ciasta i nasączyć ją ponczem. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę, a następnie polać polewą i odstawić do zastygnięcia. Pozostałą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować gotową wuzetkę.
Nazwa | Szczególy |
---|