Produkty w tej gazetce
KOMPENDIUM WIEDZY O MAKROSKŁADNIKACH Tekst: Klaudia Wiśniewska, dietetyk TŁUSZCZE To grupa związków lipidowych |triacylogliceroli) o bardzo zróżnicowanej budowie chemicznej, których wspólną cechą jest m.in. nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze dzielą się na: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią wiele funkcji w naszym organizmie, m.in. energetyczną, budulcową oraz ułatwiającą przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E iK. Zapotrzebowanie: + dla populacji polskiej rekomenduje się, aby tłuszcz dostarczał 20-35% energii z diety; » spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe, nie większe niż 10% energii; * nie zaleca się ograniczania spożycia tłuszczu w diecie niemowląt i małych dzieci. Najlepsze źródła to: oliwa z oliwek, oleje: rzepakowy, miądałowy, Iniany, sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron, z kiełków pszenicy, z orzechów laskowych, z orzechów włoskich, awokado, migdały, orzechy laskowe i włoskie, nasiona, pestki (np. siemię lniane, chia), tłuste ryby morskie i oleje z nich produkowane. Skutki niedoborów tego makroskładnika w diecie mogą wiązać się m.in. ze zwiększonym ryzykiem niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (A, D, E i K) czy z zaburzeniem funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i układu krążenia. Natomiast nadmiar spożycia tłuszczów może prowadzić m.in. do rozwoju otyłości i chorób jej towarzyszących. Pamiętaj! Tłuszcze zwierzęce zastępuj tłuszczami roślinnymi. MIT Tłuszcz jest kaloryczny, dlatego należy go eliminować z diety. Tłuszcz jest niezbędny dla prawidlowego funkcjonowania organizmu, dlatego nie należy całkowicie eliminować spożycia produktów, które go zawierają. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia warto tłuszcze zwierzęce wymienić na tłuszcze roślinne i spożywać je regularnie, ale w kontrolowanych ilościach. 45 | GRILL
Nazwa | Szczególy |
---|