Produkty w tej gazetce
BIAŁKO Jest cząsteczką o złożonej strukturze chemicznej, której skład wchodzą reszty aminokwasowe połączone wiązaniami peptydowymi. Podział bialka z punktu widzenia żywienia człowieka: pochodzenia zwierzęcego, np. znajdujące się w mięsie, rybach, produktach mlecznych i jajach; pochodzenia roślinnego, które znaleźć można w nasionach roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, fasola) oraz w mniejszym stopniu w orzechach i produktach zbożowych. Ten makroskladnik pełni wiele funkcji. Jest podstawowym strukturalnym i funkcjonalnym składnikiem komórek ciała, bierze udział w rozwoju i wzroście organizmu, w procesach odpornościowych i naprawie tkanek, transportuje tlen (hemoglobina), żelazo (transferryna) i uczestniczy w procesach widzenia (opsyny), a także decyduje o regulacji równowagi kwasowo-zasadowej, zapewniając optymalne pH krwi. Jest też niezbędne do powstawania wielu hormonów i biologicznie czynnych związków, takich jak: hormony tarczycy, adrenalina, noradrenalina, serotonina. Zapotrzebowanie: + udzieci do 18. roku życia od 1,1 do 1,2 g/kg masy ciała na dobę; + udorosłych kobiet i mężczyzn wynosi 0.9 g/kg masy ciała na dobę; + ukobiet w ciąży 1,2 g/kg masy ciała na dobę; * ukobiet karmiących piersią 1,45 g/ką masy ciała na dobę; + zwiększone w okresie starzenia się oraz wzmożonej aktywności fizycznej. Najlepsze źródła to: mięso, jaja, mleko i produkty mleczne, strączki (soczewica, ciecierzyca, soja i ich przetwory]. Skutki niedoborów objawiać się mogą niedożywieniem, spadkiem odporności i upośledzeniem większości funkcji życiowych. Nie obserwuje się jego niedoborów w populacji polskiej. Występują głównie w następstwie długotrwałego głodzenia i stosowania nieprawidłowej, istotnie niedoborowej diety. Skutki nadmiaru wiążą się m.in. z niekorzystnym wpływem na pracę wątroby i nerek oraz zwiększeniem ryzyka występowania osteoporozy. Pamiętaj! Uwzględnij roślinne źródła białka w swojej diecie. MIT Spożywając tylko białko pochodzenia roślinnego, nie zbudujemy masy mięśniowej. Badania prowadzone wśród osób aktywnych fizycznie wykazały, że dobrze zbilansowane diety, w których głównym źródłem białka jest białko roślinne, mogą być równie skuteczne, co te zawierające białka pochodzenia zwierzęcego. 46 | GRILL
Nazwa | Szczególy |
---|