Produkty w tej gazetce
WĘGLOWODANY To grupa związków organicznych zbudowana z węgla, wodoru i tlenu. Dzielą się na: monosacharydy (np. glukoza, fruktoza), disacharydy (dwucukry), oligosacharydy (kilkocukry), polisacharydy (wielocukry). Na etykietach produktów pojęciem „cukry” określa się cukry proste i dwucukry, z wyjątkiem polioli. Są głównym źródłem energii dla organizmu człowieka, w tym dla mózgu oraz erytrocytów. Pelnią funkcje energetyczną, zapasową i regulacyjną - mają wpływ na mechanizmy odczuwania głodu i sytości. Normy żywienia opracowane dla populacji polskiej zakładają, że węglowodany powinny stanowić: 40-45% energii w grupie niemowląt (0-6 miesięcy), 45-55% w wieku 6-12 miesięcy, 45-65% energii powyżej |. roku życia. Najlepsze źródła: + glukoza i fruktoza - owoce i warzywa, ich przetwory, miód; » laktoza, czyli cukier mleczny - mleko oraz jego przetwory (np. jogurt, kefir, maślanka); + skrobia — pieczywo, płatki naturalne, mąki, kasze, makarony, rośliny strączkowe (np. soczewica, groch, ciecierzyca, bób), ziemniaki i bataty. Istotny niedobór węglowodanów może powodować hipoglikemię, czyli spadek glukozy w organizmie, i doprowadzić do stanu, w którym organizm pozyskuje energię nie z cukru, ale z tłuszczu (ketoza). Zdarza się, że prowadzi do utraty przytomności i niekorzystnie wpływa na parametry biochemiczne krwi oraz zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych (m.in. witamin z grupy B oraz witamin A, E, C, a także cynku, miedzi i selenu). Wysoka konsumpcja cukrów pochodzących m.in. z napojów słodzonych, słodyczy, pieczywa cukierniczego i słodkich deserów mlecznych jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożywanie węglowodanów, zwłaszcza prostych, zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2, a także może prowadzić do próchnicy zębów. Pamiętaj! Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe. MIT Cukier brązowy jest lepszy od białego. Cukier niezależnie od barwy (biały, brązowy], surowca, z którego go wytworzono [burak cukrowy, trzcina cukrowa), czy nawet procesu produkcji (oczyszczony, nieoczyszczony) — to nadal cukier, którego nadmierne spożycie będzie wywierało negatywny wpływ na zdrowie. 47 | GRILL
Nazwa | Szczególy |
---|